La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha ordenat a la fiscalia de Catalunya que es querelli contra Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, per prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC).

El mateix TC va decidir per unanimitat el passat dia 6 d'octubre deduir testimoni contra la política catalana per un possible delicte de desobediència de la seva anul·lació de les resolucions independentistes del Parlament. La fiscal de l'Estat ha assumit aquesta denúncia i ha ordenat al fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, que formuli acusació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)?davant el qual està aforada Forcadell.

El ple del TC va aprovar per unanimitat la seva denúncia davant el fiscal, però es va limitar a apuntar la possible existència de responsabilitat penal. Simplement denunciava els fets davant el fiscal, perquè aquest decidís si correspon actuar. Literalment deia que, si el fiscal «ho estima pertinent, promogui l'exercici de les accions penals que consideri procedents».

Ara la fiscal de l'Estat ha identificat la possible existència de dos delictes (prevaricació comesa en desobeir de manera conscient el TC i la mateixa desobediència en si) i per això ha ordenat querellar-se davant el TSJC contra Forcadell.

Madrigal va assumir inicialment la denúncia del TC contra Forcadell per tractar-se d'una deducció de testimoni procedent d'una alta institució de l'Estat. El TC mai abans havia pres tal iniciativa. No obstant això, la intenció de Madrigal va ser sempre remetre l'assumpte als fiscals del TSJC, els competents per tractar-se d'una parlamentària catalana.

El Govern va demanar al TC, el mes de juliol passat, que remetés a la Fiscalia una denúncia de possible desobediència de Forcadell a l'alt tribunal. El TC va acceptar la petició després d'escoltar les al·legacions de Forcadell. «Tots els poders públics estan obligats al compliment del que resolgui el Tribunal Constitucional», deia el TC en el seu escrit a la fiscalia.

La reacció de Forcadell

Per la seva part, Forcadell, va dir ahir que sempre defensarà «la llibertat i el dret de participació dels diputats». Així ho va dir la presidenta del Parlament a través d'una piulada al Twitter, poc després de conèixer la decisió de la fiscal general de l'Estat. «Convençuda que al Parlament s'hi ha de poder parlar de tot. Sempre defensaré la llibertat i el dret de participació dels diputats», va escriure Forcadell.