L'homenatge a Lluís Companys ahir, en el 76è aniversari del seu afusellament, va ser el marc en el qual el president català, Carles Puigdemont, va aprofitar per advertir que cap legalitat frenarà el poble català, mentre que el seu antecessor, Artur Mas, va assegurar que la "judicialització" del debat sobiranista demostra que "l'ombra de Franco és molt allargada".

Els actes en homenatge al president Companys van començar a les set del matí al Fossar de Santa Eulàlia, al castell de Montjuïc, amb l'habitual marxa de torxes i que en aquesta ocasió va comptar amb la presència de Mas. ?L'expresident va censurar que l'Estat jutgi "gent demòcrata i pacífica per haver escoltat el poble", en relació amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'enviar-lo a judici, al costat de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, per haver organitzat el 9-N. Mas va estar acompanyat, entre d'altres, del portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, la consellera Meritxell Borràs, i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

Per la seva banda, Puigdemont va avisar que "no hi haurà tribunals ni legalitats" que frenin el poble català per "assumir les quotes de llibertat que es proposi". El president, que a mig matí va visitar el Fossar de Santa Eulàlia i posteriorment es va desplaçar al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, va recordar que també hi va haver una legalitat darrere de l'afusellament de Companys. Així, va recordar que va ser l'únic president escollit democràticament que va morir "assassinat" durant l'època de la II Guerra Mundial. "Cap dels vestigis d'aquella legalitat que va permetre aquella detenció, aquell judici i aquell assassinat, cap dels rastres de la legalitat que ho va permetre, no impediran que el poble de Catalunya, aquell mateix poble de Catalunya al qual va servir Companys, pugui assumir les quotes de llibertat que es proposi", va indicar.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va demanar que es declarin nuls els judicis sumaríssims del franquisme, i va reclamar a l'Estat que demani perdó per l'afusellament de Companys. Junqueras es va centrar a rememorar la figura de Companys, posar-la com a exemple de "treball, continuïtat i perseverança" i va portar "fins al final" el compromís "amb el país" amb la llibertat i justícia.

Davant el discurs independentista, la coordinadora general del PSC, Assumpta Escarp, va reivindicar "el diàleg, la negociació i el pacte": "Ni la via unilateral ni la via de la justícia. La política i el diàleg és el que ha de precedir l'actuació de tots els governs", va demanar.

Per al líder de CSQP, Lluís Rabell, és més necessari que mai un referèndum per resoldre el conflicte Estat-Generalitat. "Segueixen en una via que no ens porta enlloc, que és la de la judicialització de la política", va dir, recalcant que la ciutadania ha de "prendre en mà" la reivindicació del referèndum.

També el líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va dir a l'Estat que "demani perdó" per aquell afusellament.