El jutjat contenciós-administratiu 14 de Barcelona va ratificar ahir la prohibició d'obrir l'ajuntament de Badalona el 12-O. En una interlocutòria, el jutge se centra especialment en el punt d'una resolució que permetia als treballadors de l'Ajuntament anar a treballar el 12-O a canvi d'un altre dia, l'1 d'abril o el 9 de desembre. Els funcionaris no van acabar acudint als seus llocs de treball, tot i que sí els regidors, que van obrir les portes per atendre consultes dels ciutadans però no per fer tràmits.

El jutge creu que no va existir "mala fe" en demanar la suspensió de l'obertura de l'ajuntament amb tan poc temps de marge perquè la delegació del govern espanyol "ni coneixia ni podia conèixer que existia una efectiva resolució de l'Ajuntament de Badalona encaminada a l'obertura de les seves dependències en aquesta data" i la proximitat de la data, el 10 d'octubre al migdia, obligava la justícia a pronunciar-se, com a màxim, l'11 d'octubre. Per això, es va aplicar l'article 135.1 de la Llei de la Jurisdicció Contenciosa-administrativa, que permet l'adopció de mesures cautelars en "circumstàncies d'especial urgència".

D'altra banda, segons sosté el magistrat, l'Ajuntament va incomplir amb l'article 56.1 de la Llei de Règim Local, que estableix que havia d'informar a la delegació del govern espanyol dels acords presos pel consistori. Segons la interlocutòria, l'Ajuntament va incloure'l en la Intranet i el portal del treballador públic, en el qual la delegació del govern no podia accedir. El magistrat també al·lega que un ajuntament no té competència per modificar els festius aprovats per l'Estat i que la llei no permet els treballadors triar entre treballar o no en determinats dies festius.

En l'escrit recull que d'haver-se aplicat la resolució del govern municipal podria haver causats "perjudicis irreparables tant a l'interès general com a la llibertat ideològica dels treballadors". També al·ludeix a la protecció de la "llibertat ideològica dels empleats públics" de l'Ajuntament. "La decisió de cada treballador era lliure només en el sentit que podia escollir anar o no a treballar aquell dia, però no en el sentit de no haver d'escollir". Això, per tant, els obligava a "escollir en un o altre sentit" en relació al 12-O.

Sobre que altres ajuntaments obrissin aquell dia, el jutge descarta pronunciar-se perquè "no són objectes d'aquesta peça".