La tempesta que va caure dimecres, i que va costar la vida a un veí de Mataró, arrossegat en el seu cotxe per la pluja a la riera de Vilassar de Mar, va batre rècords històrics a la comarca barcelonina del Maresme, va informar el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Les pluges es van fer esperar fins passat el migdia, però una vegada que van començar, van descarregar amb força, especialment al Baix Maresme a la tarda i al vespre. Així, van destacar els més de 200 l/m? que es van recollir en poca estona a Cabrils i a Vilassar de Mar. Els 205 l/m? de Cabrils, estació meteorològica del Meteocat amb dades des de 1995, registrats durant la tarda d'ahir és la pluja més important dels seus últims 21 anys. Igualment, més de cinc poblacions del Maresme van tenir registres de més de 100 l/m?.

En total, el telèfon d'emergències 112 va rebre 973 trucades fins a les dotze d'ahir al migdia, de les quals un 82% (800) es van rebre des del Maresme, segons Protecció Civil. Els Bombers van efectuar 423 serveis fins a la una del migdia, de les quals unes 400 al Maresme.

Una de les zones més afectades va ser Vilassar de Mar, on l'Ajuntament ahir va advertir dels "danys importants" que es van produir amb inundacions en plantes baixes i en diferents equipaments públics. Les pluges van arrossegar tres cotxes a través de les rieres, un dels quals va acabar amb el conductor mort per un encastament.

Ahir, l'Ajuntament va decretar dos dies de dol oficial per la mort del veí i va convocar també un minut de silenci per a avui a les 12 del migdia davant la seu consistorial.

L'accident va passar quan l'home intentava creuar la riera de Cabrils i el seu cotxe va quedar atrapat al costat del pont de la riera, mentre que el cos de la víctima va aparèixer fora, entre el mur del pont i el vehicle. Els Mossos es van fer càrrec de les investigacions i, malgrat que l'Ajuntament no va voler valorar, s'apunta a una imprudència com a causa més probable.

L'Ajuntament va relatar que el protocol es va activar a les 17.50, quan els accessos a les rieres van quedar tallats. L'accident va passar després. El conseller d'Interior, Jordi Jané, va dir durant la seva entrevista amb l'alcalde, Damià del Clot, que cal fer "cas de les advertències dels ajuntaments i policies" i el consistori va demanar prudència i respectar senyals i avisos.

Altres municipis afectats van ser Premià de Dalt ??-on ahir recuperaven la normalitat després que 700 veïns es quedessin sense llum a banda d'inundacions en baixos i altres danys materials-. A Cabrils es van registrar una trentena d'incidències i l'Ajuntament va demanar ahir a la Generalitat que declari el municipi zona catastròfica per les destrosses de les pluges.

Els aiguats van tirar murs a terra, provocar desperfectes als camins de les urbanitzacions i inundar aparcaments, entre d'altres.

Ahir, la Diputació de Barcelona va aprovar d'urgència una línia d'ajuts de 4 milions d'euros per als municipis del Maresme afectats. Hauran de presentar una sol·licitud indicant les infraestructures que s'han vist afectades pels aiguats i un pressupost orientatiu. A partir d'aquí, els equips tècnics avaluaran i entregaran els ajuts.