L'Ajuntament de Barcelona ha demanat respectar la qualitat del cabal ecològic de rius com el Ter, davant episodis de sequera o bé que els sobrecostos provocats per una eventual sequera no recaiguin exclusivament sobre els usuaris.

En un comunicat, l'Ajuntament va explicar que aquestes són algunes de les demandes incloses en les 19 al·legacions fetes per aquest consistori al pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera (PES) elaborat per l'Agència Catalana de l'Aigua.

Les 19 objeccions van en la línia de la vetlla pel manteniment de la qualitat dels cabals ecològics de les quals es nodreix Barcelona, especialment el Ter, i la preservació dels espais naturals protegits, garantint el servei a la població.

Una altra de les peticions de l'Ajuntament de Barcelona és que, davant una situació de sequera, s'aprofitin al màxim i de forma sostenible els recursos hídrics alternatius, com l'aigua freàtica i aigua regenerada, i que es penalitzin els consums industrial, comercial i agrícola, així com els consums elevats en el sector domèstic.

També demana que s'incideixi en la necessitat d'incloure un indicador de mesura en continu de la qualitat de les reserves disponibles, coherent amb la Directiva Marc de l'Aigua. Un altre aspecte que veu millorable és la utilització dels recursos hídrics alternatius per al reg d'espais verds, subministrament a les fonts ornamentals i llacs o la neteja urbana en situació d'alerta i excepcionalitat.

En relació a la repercussió dels costos de la sequera als usuaris, se sol·licita que els sobrecostos es distribueixin de manera solidària, entre usuaris i administracions públiques i que la repercussió als usuaris segueixi els criteris de la nova cultura de l'aigua: penalització dels consums industrial-comercial i agrícola, als consums elevats en el sector domèstic i increment zero a dotacions bàsiques dels consums domèstics.