El govern de Badalona ha fet cas al jutge que l'obligava a respectar la festivitat del Dia de la Hispanitat i ha obert avui les portes de l'Ajuntament, on sis regidors han atès unes 200 persones que han pogut resoldre dubtes però, en cap cas, realitzar cap tràmit.

El tercer tinent d'alcalde, Jose Téllez, de la CUP, ha oficialitzat la desobediència poc després de les 8.30 hores, quan ha aparegut davant de la porta de l'Ajuntament i ha trencat l'acta judicial que obligava a tancar durant el Dia de la Hispanitat.

El jutjat contenciós-administratiu número 14 de Barcelona va dictar ahir mesures cautelars contra la voluntat del consistori de permetre als seus treballadors bescanviar el festiu del 12 d'octubre pel 9 de desembre.

El govern municipal ha acatat aquestes mesures pel que fa als funcionaris, ja que cap d'ells ha ocupat avui el seu lloc de treball i ni tan sols s'han encès els ordinadors.

De fet, els sis regidors que han entrat a les dependències municipals per atendre els ciutadans han dissuadit una desena de funcionaris que s'han presentat a primera hora per acudir al seu lloc de treball.

L'alcalde accidental, el republicà Oriol Lladó, ha destacat a Efe que els funcionaris sí podien incórrer en un delicte si ocupaven els seus llocs, mentre ha al·legat que als edils els empara el dret a la representació política que recull la Constitució Espanyola (CE) en el seu article 23.

"El que hem fet aquí ho fem molts dies, molts diumenges i molts festius. No estem fent res excepcional, però és evident que hi ha un risc i ho valorem", ha subratllat.

Téllez, que durant tot el matí ha portat l'acta trencat a la butxaca, ha subscrit que els edils no han comès cap delicte, però ha precisat que no confia que la justícia ho consideri així perquè està polititzada.

El jutjat contenciós-administratiu número 14 de Barcelona ha citat a aquests edils dijous a la Ciutat de la Justícia, a les 11:00 hores.

La major part dels ciutadans que s'han acostat fins a l'edifici municipal han exposat els seus dubtes sobre com realitzar tràmits als edils, mentre que altres han presentat instàncies que s'han de registrar matí.

El matí ha transcorregut amb normalitat a excepció d'un parell d'anècdotes en el tram final, quan una dona ha trencat un document municipal a la porta del Viver al crit de "desobeeixo a l'Ajuntament" i un altre que ha intentat entrar enarborant una bandera catalana i una espanyola, però que al final s'ha quedat fora.

També s'han acostat en un parell d'ocasions diverses persones vestides amb banderes espanyoles i reivindicant la festivitat del 12 d'octubre, però les topades s'han limitat a un breu intercanvi d'improperis.

L'alcaldessa de Badalona, ??Dolors Sabater (Guanyem Badalona), està de viatge a Colòmbia per assistir al congrés de ciutats i governs locals units que se celebra a Bogotà.