El Govern va aprovar ahir el projecte de llei d'accés universal a l'assistència sanitària, un text que estableix que tots els residents a Catalunya tenen dret a l'assistència que presta CatSalut. Així, el projecte elimina qualsevol desigualtat entre els residents a Catalunya i tothom, independentment, de la situació administrativa, tindrà cobertura mèdica. Així, per exemple, ja no caldrà esperar tres mesos d'empadronament per accedir a l'atenció primària i especialitzada, ni a la cartera bàsica de serveis.

D'aquesta manera, s'eleva a llei un dret que l'estat va limitar, el 2012, amb un decret deixant de banda determinats col·lectius, que el Govern no va aplicar a través d'instruccions. La portaveu del Govern, Neus Munté, va descartar que aquesta llei, que ara s'ha de tramitar al Parlament, també produeixi una impugnació del govern espanyol cap al Tribunal Constitucional perquè considera que respon "a una necessitat social" per mantenir l'"status quo".

D'altra banda, el Govern també va aprovar el projecte de llei del vot electrònic per als catalans residents a l'estranger, com a forma "complementària" al sistema tradicional de vot en urna o per correu. A les eleccions catalanes del 27 de setembre van votar 14.781 dels 196.065 catalans censats a l'exterior, però molts d'ells es van quedar sense poder fer-ho a causa de les "dificultats" que van trobar, va assegurar ahir la consellera després de la reunió de l'executiu.

El ple de la setmana que ve

En paral·lel, el ple de la propera setmana farà cinc debats de totalitat i aprovarà el projecte del seu pressupost per al 2017, segons van acordar ahir la Mesa i la Junta de Portaveus. Així, farà el debat per aprovar, en lectura única, el projecte de llei de modificacions urgents en matèria tributària i els debats de totalitat dels projectes de llei de l'Agència de Ciberseguretat i de l'arquitectura, de les proposicions de llei sobre el codi tributari i la reparació jurídica de les víctimes del franquisme, així com de la proposta per presentar al Congrés una modificació de la llei de memòria històrica.

En la reunió d'ahir al matí, la Mesa també va admetre a tràmit el projecte de llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial i ha acordat que es tramiti pel procediment d'urgència extraordinària, advertint als grups que no es concediran pròrrogues als terminis establerts.