El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va traslladar ahir en un dinar privat amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el seu suport al "dret a decidir" a Catalunya i es va comprometre a votar en contra del suplicatori contra l'exconseller Francesc Homs.

Segons van informar fonts de Podem i de la Generalitat, Iglesias i Puigdemont van mantenir una reunió "informal" en què van conversar sobre la situació de Catalunya i de la resta d'Espanya. Concretament van parlar sobre la decisió del Tribunal Suprem de tramitar el suplicatori al Congrés per actuar penalment contra el portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) a Madrid, Francesc Homs, per dos delictes, desobediència i prevaricació, com un dels organitzadors de la consulta sobiranista del 9-N del 2014.

Fonts del Govern van explicar que Puigdemont li va demanar que el seu grup voti en contra del suplicatori, a la qual cosa Iglesias va respondre assumint aquest compromís. Segons les mateixes fonts, que van destacar la "sintonia" i el bon clima de la reunió, Iglesias va reiterar el seu aval a la convocatòria d'un referèndum a Catalunya i a trobar una solució política al contenciós territorial.

Puigdemont li va explicar la seva oferta d'un referèndum pactat amb l'Estat, que va detallar ahir al matí en un esmorzar informatiu, i tots dos van constatar la dificultat d'assolir algun tipus d'acord al respecte amb un Govern del PP i la necessitat que la cita compti amb el reconeixement internacional.

Iglesias, van indicar fonts de Podem, va subratllar la seva aposta per un model "plurinacional i de fraternitat" a l'Estat i va transmetre a Puigdemont la seva "preocupació" per la conjuntura política espanyola, amb la probable investidura del candidat del PP, ?Mariano Rajoy, "amb el suport del PSOE".

En unes breus declaracions als periodistes al final del dinar, Puigdemont va dir que Iglesias coneix "perfectament" la proposta del Parlament català: "És un punt de trobada de molts demòcrates", va subratllar el president de la Generalitat qui va regalar a Iglesias la biografia de Montserrat Roig Con otros ojos, de Betsabé Garcia.

Més reaccions

Les reaccions per part de la resta de partits no van tardar a arribar després que Puigdemont deixes les portes obertes a pactar amb el Govern la data, la pregunta i fins i tot una moratòria del referèndum independentista, inicialment fixat per a setembre de 2017.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va exposar que ni Espanya ni Catalunya "necessiten un Brexit", sinó treballar "de la mà" en una reforma constitucional que permeti millorar el model autonòmic però no una reforma per "trencar" el país. Rivera també va afirmar que un referèndum sobre una qüestió que afecta tots els espanyols, com seria una consulta secessionista, va subratllar, només pot fer-se si voten tots els electors.

En la mateixa línia, el líder del PPC, Xavier García Albiol, va acusar Puigdemont de tenir només com a "companys de viatge" a "radicals i antisistema com la CUP a Catalunya i Iglesias a Espanya", i va instar-lo a reunir-se amb Mariano Rajoy i proposar "plantejaments possibilistes i realistes".

Per l'altra banda, ERC, En Comú Podem i ICV van mostrar el seu suport a Puigdemont, però amb condicions. El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va avalar pactar el referèndum amb l'Estat si la pregunta és "clara i binaria". Sabrià emmarca l'oferta de Puigdemont en "l'esforç que es va dir que es faria perquè el referèndum sigui acordat", però centrat més a pactar la data i a poder modificar la pregunta sempre que inclogui la pregunta clara sobre la independència i la resposta sigui binària, és a dir, que es pregunti sobre la independència i la resposta sigui un 'sí' o un 'no'.

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va reivindicar un referèndum que sigui efectiu, vinculant i amb reconeixement internacional, advertint que un nou 9-N "no és un favor al país" i podria generar una "sensació de frustració col·lectiva". I la líder d'ICV, Marta Ribas, va alertar que no és el moment de plantejar possibles preguntes per al referèndum d'independència, sinó el de construir una majoria social a favor d'aquest.? ????