Els Mossos d'Esquadra alerten d'una estafa telefònica comesa per falsos treballadors de l'empresa informàtica Microsoft amb l'"excusa" de solucionar un suposat problema de seguretat als ordinadors de les víctimes. Els investigadors han detectat fins a deu casos a Barcelona i al Vallès en els quals els suposats tècnics han defraudat més de 6.000 euros i robat dades personals dels usuaris.

El modus operandi consisteix a fer que la víctima rebi una trucada d'una persona de parla anglesa que s'identifica com a tècnic de l'empresa. El presumpte tècnic informa l'usuari que ha rebut missatges d'alerta procedents del seu ordinador personal de manera que truca per tal de solucionar el problema de seguretat que, afirma, presenta l'equip. El "tècnic" informa la víctima que el seu dispositiu ha estat infectat amb algun virus o malware i, per tal d'arreglar-ho, li sol·licita accedir de manera remota al seu ordinador. Un cop el fals tècnic aconsegueix el control de l'equip, es poden produir dos tipus d'estafes. La primera consisteix a informar l'usuari de la necessitat d'instal·lar uns programes que netejaran el seu ordinador, tasca per a la qual la víctima ha de pagar una quantitat de diners. En l'altra modalitat, el fals tècnic informa l'usuari que, per tal de solucionar el problema amb el virus o programa maliciós que ha contret, cal que es registri a la pàgina web de suport de Microsoft.

Dos tipus d'estafa

L'estafador li facilita un enllaç fraudulent que porta a una pàgina que suplanta l'original de suport. Aquest web és d'aparença molt similar a l'autèntica, per la qual cosa és fàcil portar a l'engany les víctimes de l'estafa. Llavors, l'estafat facilita sense adonar-se'n credencials o informació personal que el delinqüent podrà emprar posteriorment de manera fraudulenta. Els investigadors ja han detectat fins a deu casos en els quals els falsos tècnics han estafat més de 6.000 euros a les víctimes. Mossos recomana que s'eviti donar dades personals o claus d'accés a ningú i que abans de deixar accedir algun tècnic de manera remota al nostre ordinador, es truqui a la companyia per assegurar-nos que sigui veritat.