En Comú Podem votarà en contra del suplicatori per actuar penalment contra l'exconseller de la Presidència i diputat de CDC Francesc Homs. El Tribunal Suprem va sol·licitar aquest dijous al Congrés el tràmit necessari per obrir la via penal contra Homs per la causa del 9-N. Se li imputen els delictes de desobediència i prevaricació, però no així el de malversació, amb la qual cosa s'exclouen penes de presó.Així ho va avançar ahir el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que també va rebutjar la via penal demanada pel Constitucional contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El líder dels "comuns" va insistir que el "conflicte" que viu Catalunya és de naturalesa "política i democràtica" i, per tant, la resposta no pot ser de caire "judicial".

Sobre el suplicatori del TC al Congrés per poder encausar Homs, només tindrà efecte en els pròxims mesos si es constitueix un govern i no es convoquen terceres eleccions. En cas contrari, quedaria pendent de la conformació d'una nova cambra -on Homs hauria de ser diputat- i la designació dels nous representants a les comissions. En cas que no hi hagi eleccions, la qüestió es discutirà a la Comissió de l'Estatut del Diputat, on Homs tindrà la possibilitat de prendre la paraula i presentar al·legacions al dictamen si ho considera convenient. Posteriorment, el suplicatori es votarà al ple del Congrés. Serà en una votació a porta tancada, sense càmeres ni micròfons. Homs ja apunta al PSOE perquè, si arriba el cas, hi voti en contra.

Mentrestant, ahir encara hi havia reaccions al voltant d'Homs i Forcadell. El president del PPC, Xavier García Albiol, es reunirà dimarts que ve amb Forcadell i li demanarà que abandoni el "radicalisme". Ahir va denunciar que els independentistes busquen inhabilitacions per tenir màrtirs.

A banda, la líder de C's, Inés Arrimadas, va advertir que, amb l'aprovació de les resolucions Catalunya "retrocedeix a l'any 2012 quan ja es volia demanar un referèndum pactat" amb l'Estat.

L'edil de la CUP

Tot plegat tenia lloc en una jornada on també es va saber que la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat citar com a investigat el regidor de la CUP a Vic Joan Coma per incitar a la sedició amb la crida que va fer a desobeir les resolucions del TC quan es debatia en el ple la legalitat d'una moció de suport a la declaració independentista del Parlament.