El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que la millor resposta als tribunals en els casos de Carme Forcadell i Francesc Homs és "el que votarem avui [ahir pel lector] al Parlament", és a dir, celebrar un referèndum d'independència al setembre del 2017 amb o sense l'aval de l'Estat, segons va afirmar a Twitter.

Per la seva part, Homs va considerar que el Constitucional i el Suprem actuen per intentar "fer por" just quan s'entra en la "fase final del procés" independentista. Homs ha titllat d'"inusual" la "velocitat" del Suprem a actuar, però va assegurar que el suplicatori implica que "al Congrés haurem de debatre políticament si posar urnes és delicte o és democràcia", un debat davant el qual vol veure "la posició del PSOE".

Des del govern català, la portaveu Neus Munté també va destacar la coincidència de les decisions i va afirmar que "l'Estat puja un graó més la persecució judicial contra els demòcrates, aquesta és l'Espanya que vol ajudar-nos, aquesta és l'Espanya que ofereix diàleg a Catalunya", va afegir.

Des de Junts pel Sí, la portaveu del grup, Marta Rovira, va assegurar que "amb el permís o no del TC, el govern espanyol i alguns grups, farem la nostra feina i defensarem el que pensem".

Des de la CUP, el diputat Albert Bortran va defensar que el Parlament és sobirà i va rebutjar les "amenaces" contra Forcadell.

En canvi, el PSC va repartir culpes entre sobiranistes i el PP arran del procés independentista. El diputat del PSC Ferran Pedret va "lamentat" que s'hagi arribat aquesta situació i va recordar que el seu grup "sempre ha estat partidari que no es judicialitzi la política i no es polititzi la justícia", va afirmar.

Des de Ciutadans, el líder del partit, Albert Rivera va mostrar "respecte màxim" amb la decisió del TC i va criticar que alguns polítics es creuen "per sobre les lleis".

Al PP, la vicesecretària d'Estudis i Programespopular, Andrea Levy, va carregar contra Forcadell, per rebre amb "un somriure de desobediència" la decisió del TC que reafirma "el menyspreu" a la democràcia i al marc constitucional. En el mateix sentit, el president del PP, Xavier García Albiol, va lamentar l'actitud "fatxenda" de la presidenta del Parlament.