El Parlament va aprovar celebrar un referèndum com a màxim al setembre del 2017 tot i que no hi hagi permís de l'Estat. La consulta ha de ser "vinculant" i tenir una pregunta "clara" i resposta "binària". Aquesta resolució va obtenir el suport de 72 diputats, els de JxSí i la CUP, mentre que CSQP s'hi va abstenir. C's, PPC i PSC no van participar en aquesta votació per considerar que emana de la declaració del 9-N, anul·lada pel TC.

Alhora, en la votació de les resolucions al Debat de Política General, ahir també va tirar endavant la resolució dels comuns que aposta per un referèndum "amb efectes polítics i jurídics reals" i que "cerqui el reconeixement previ de la UE". Aquest text no inclou la condició d'acordar la consulta amb Madrid però proposa impulsar "les iniciatives necessàries davant l'Estat" per possibilitar-la. En aquest cas, van ser 73 els diputats que hi van votar a favor, els de JxSí i CSQP, mentre que la CUP va votar abstenció i la resta (C's, PPC i PSC) ho van fer en contra.

La primera, la proposta de resolució de JxSí i la CUP, determina que abans del 31 de desembre del 2016, "es constituirà una comissió de seguiment i es va donar llum verda a "endegar la preparació dels procediments i reglaments necessaris per fer efectiu el referèndum". El ple va instar el Govern "a convocar de forma immediata una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l'autodeterminació" per definir els detalls i s'haurà de crear una "Comissió d'experts" abans que finalitzi 2016.

Pel que fa al text de CSQP, es va aprovar que el Parlament faci seus tots els esforços encaminats a la celebració d'un referèndum que compti "amb les màximes garanties d'inclusió per al conjunt de la societat catalana, que estimuli la més àmplia participació i que cerqui el reconeixement previ de la UE i de la comunitat internacional" per tal que "se'n desprenguin efectes polítics i jurídics reals". El Parlament també va acordar impulsar "les iniciatives polítiques i parlamentàries necessàries" davant l'Estat per possibilitar la celebració del referèndum de forma pactada.

Eleccions constituents

El Parlament també va aprovar una altra proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP que insta el Govern a celebrar eleccions constituents en els sis mesos següents al referèndum d'autodeterminació en cas que l'opció independentista superi el 50%. És a dir, que el març del 2018 va quedar fixat com a data límit per a la realització d'aquestes eventuals eleccions. El text va tenir el rebuig de CSQP mentre C's, PPC i PSC no van votar. La confluència d'esquerres sí que va donar suport a una proposta que "encoratja" els ajuntaments a impulsar debats constituents des de l'àmbit local.

Suport als encausats pel 9-N

A més, es va aprovar un altre text de JxSí, CSQP i la CUP segons el qual el Parlament de Catalunya assumeix el compromís de defensar "tots els càrrecs electes" que estiguin "amenaçats" o "perseguits" judicialment per l'organització de les consulta sobre la independència del 9-N o per qualsevol altre acte vinculat amb el procés.

Fracassa la reforma federal

En canvi, el PSC es va quedar sol en la defensa de la reforma federal de la Constitució, en veure com cap dels altres grups van secundar la seva proposta que reivindicava una reforma de la Carta Magna que faci d'Espanya una "nació de nacions" i aprofundia en aspectes del seu plantejament.