El Premi Nobel d'Economia, Joseph Stiglitz, ha defensat en una entrevista aquest divendres a Catalunya Ràdio que Catalunya seria viable econòmicament si fos independent. El Nobel d´Economia ha assenyalat que alguns països petits amb moneda pròpia són els que se n'han sortit més bé de la crisi i ha posat l'exemple d'Islàndia. L´economista ha destacat que "és molt i molt important tenir flexibilitat. Fins i tot els països més petits poden tenir la seva pròpia moneda. El país amb la crisi més profunda ha estat Islàndia i, tanmateix, va tenir una recuperació molt ràpida. Aquest país és una desena part de Catalunya, però va aconseguir tenir la seva pròpia moneda". Stiglitz ha afegit que aquests països han de mantenir la cooperació amb la resta en qüestions importants com la inversió tecnològica.

Stiglitz ha aprofitat la seva visita a Catalunya per reunir-se amb el vicepresident del Govern i conseller d´Economia i Hisenda, Oriol Junqueras. Durant l´entrevista a Catalunya Ràdio, el Nobel d'economia també ha alertat que si Espanya aplica més austeritat, com li reclama Brussel·les, tornarà a caure en la recessió.

D´altra banda, en relació amb el Tractat de Lliure Comerç que Europa negocia amb els Estats Units (TTIP), ha advertit que és un acord que no contribuirà al creixement econòmic i que només beneficiarà les multinacionals. Per Stigliz, "el TTIP és un acord per ajudar les multinacionals, les multinacionals especials, com les grans empreses farmacèutiques. Això les ha d´ajudar a costa de les medecines genèriques. Els preus dels fàrmacs pujaran i, per tant, els beneficis de les farmacèutiques també pujaran".

Sobre la campanya electoral nord-americana, Stiglitz, que va assessorar el govern de Bill Clinton, ha criticat l'estratègia econòmica de Donald Trump i ha dit que "algú li hauria d'ensenyar a sumar".