El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar que el projecte de Pressupostos per al 2017 inclourà una nova oferta pública d'ocupació de 7.000 llocs de treball en tres anys per cobrir baixes dins la funció pública de l'administració de la Generalitat. Puigdemont va anunciar la mesura en el seu discurs al debat de Política General al ple del Parlament.

La convocatòria de 7.000 nous llocs de treball serà per a professionals que estan "en primera línia de foc" del servei públic a Catalunya. Inclourà 2.700 metges i infermeres, 2.000 professors, 500 mossos d'esquadra, 150 bombers i 300 professionals de l'àmbit tributari. En el discurs, d'una hora i 45 minuts, gairebé no va parlar del full de ruta sobiranista (debatut ja en la qüestió de confiança), i es va centrar en la gestió del dia a dia.

En sanitat, es va comprometre en l'accés universal a un sistema "apreciat" per la població i va dir que, si s'aproven els comptes, espera reduir un 50% les llistes d'espera en especialistes i 10% en operacions quirúrgiques.

En l'ensenyament, Puigdemont va cridar a estar "orgullosos" d'un sistema públic d'"èxit" i va carregar contra la "propaganda" dels que critiquen el model lingüístic. En aquest sentit, va defensar que els alumnes catalans se situen per damunt de la mitjana espanyola en llengua castellana: "Els fets són els fets", va etzibar als de Ciutadans.

El Govern, va afegir, també està "posant les bases" de l'Agència Tributària de Catalunya, per tenir la riquesa de Catalunya i ser més eficaços contra el frau. Va reivindicar un país "net de corrupció política" i va afegir que estan avançat en transparència, amb la creació d'un registre de grups d'interès "únic" per a totes les institucions.

El president va carregar contra l'"infrafinançament crònic" de l'Estat i va defensar l'"estat propi" com la "millor garantia" per als serveis socials. Però fins llavors, el Govern "cada any fa un màxim esforç" per tenir una "partida social" més gran en els comptes, a la vegada que treballa per "defensar i denunciar les deslleialtats" de l'Estat en inversió social.

També va reclamar una gestió "autònoma" a Catalunya en infraestructures davant l'"oblit i deixadesa" de la xarxa ferroviària catalana.

Puigdemont va posar en valor que l'atur es redueixi més ràpidament a Catalunya que la mitjana espanyola però va mostrar preocupació pels problemes "endèmics" en l'ocupació. Va advertir que Catalunya no serà competitiva "abaixant els estàndards laborables" i va dir que consensuarà amb agents socials i econòmics un sou mínim de 1.000 euros al mes.

També va dir que "a Catalunya no hi ha fuga d'empreses" i que han marxat enguany "menys" empreses que a Madrid. Sobre el turisme, va indicar que lluny de "criminalitzar-lo, com es fa des d'alguns sectors", s'ha de lluitar contra l'oferta il·legal i l'incivisme, apostant per incrementar la qualitat dels serveis i millorar les condicions laborals d'aquest sector.

El president també va clamar contra la "vergonya" pels problemes dels catalans per votar des de l'estranger, per això el Govern impulsa la llei de vot electrònic.

En seguretat, va destacar que els fets delictius registren un "descens del 9% en els últims 4 anys". Per fer front a l'"amenaça terrorista", el Govern reserva un "fons de contingència d'11,5 milions" i va acusar l'Estat de seguir resistint-se a "facilitar dades" als Mossos.