L'ex-president de la Generalitat i president del PDECat, Artur Mas, ha avançat aquest dimarts que recorrerà a la justícia europea si és condemnat pel 9-N, tot i que encara creu que els tribunals espanyoles poden actuar "de manera independent" malgrat les pressions del govern espanyol. "Ho portaré fins on calgui, això vol dir fins al Tribunal Europeu dels Drets Humans si cal", ha apuntat en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha recordat que hi ha el precedent de l'ex-president del parlament basc, Juan Mari Atutxa, que va haver d'arribar fins a Estrasburg i encara està pendent de resolució per no haver dissolt el grup Sozialista Abertzaleak. En tot cas, Mas confia que aquest procés serveixi per eixamplar la base independentista.

Mas ha dit que ell no pot esperar que la ciutadania impedeixi "físicament" el judici contra ell, Joana Ortega i Irene Rigau, però sí que confia que aquest judici serveixi per eixamplar la base sobiranista del país, perquè "aquella gent que encara avui poden ser una mica escèptics o que es fan moltes preguntes tindran una prova del que és conviure amb un estat que considera delicte el 9-N, quan va ser una enorme festa democràtica".

Al seu parer, hi ha gent que "pot obrir els ulls" i adonar-se que no li interessa viure en un estat on "es considera delicte escoltar la gent, la llibertat d'expressió i el vot a les urnes".

L'expresident confia que a Catalunya es farà "pinya" i que la ciutadania es mobilitzarà i farà sentir la seva veu "de forma civilitzada".

Homs no li va transmetre cap oferta

Després que ell mateix digués que era fals que hagués rebut cap oferta de l'Estat per celebrar una consulta tolerada, Mas ha matisat que Francesc Homs sí que la va rebre, però no li va donar importància i no li va comunicar. "Quan va explicar això al Suprem jo vaig ser el primer que ho va entendre com una novetat, i ho vaig parlar amb ell. Quan a ell li arriba aquest missatge no li va donar ni la més mínima importància, no m'ho va dir ni a mi, ho va considerar una pura anècdota", ha argumentat.

Mas ha considerat que "devia ser una cosa per despistar", i Homs no s'ho va creure i per això no li va comentar. Ha remarcat que es va fer servir una tercera persona, ni tan sols era algú de la Moncloa. "Quina credibilitat podia tenir? Cap ni una", ha conclòs.

En la línia que va plantejar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Mas ha defensat un referèndum encara que no hi hagi acord amb l'Estat. "Si nosaltres no estem disposats a utilitzar totes les vies democràtiques i pacífiques que un poble té en la seva mà, abans de començar la batalla ja l'hem perduda", ha opinat l'ex-president, que ha remarcat que Catalunya no pot renunciar a aquesta opció perquè "no pot perdre força en la negociació".