La consellera de la Presidència, Neus Munté, va afirmar que el Govern se sent "orgullós" de l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, per a qui la Fiscalia demana que siguin inhabilitats per haver organitzat la consulta sobiranista del 9N del 2014. Munté va qualificar de "gravíssim" que la Fiscalia demani 10 anys d'inhabilitació per a Mas i 9 per a Ortega i Rigau, a qui, en nom de l'executiu, va expressar tot el "suport". "Ens sentim orgullosos pel que van fer", va dir Munté, que va assegurar que "ho tornaríem a fer". El fet que es persegueixi judicialment un"acte democràtic" com el 9-N dóna als sobiranistes "més força i convenciment que cal tornar a donar veu a la ciutadania". Si arribés una sentència que inhabilités Mas, Ortega i Rigau pel 9N, la resposta de la Generalitat estaria "a l'altura" d'aquesta "gravíssima" decisió, va assenyalar, sense voler ser més concreta.

Per la seva part, Mas va avançar ahir, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que recorrerà a la justícia europea si és condemnat pel 9-N, tot i que encara creu que els tribunals espanyols poden actuar "de manera independent" malgrat les pressions de l'Estat.

A banda, ahir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va sumar a les mostres de suport a Mas i va reiterar que "el 9N som tots", a l'hora que va demanar que les discrepàncies polítiques es resolguin "amb debat i urnes, no amb amenaces ni una judicialització".

D'altra banda, ahir es va generar polèmica arran d'un tuit del programa "Catalunya Vespre" de dilluns que preguntava als oients si estarien disposats a impedir físicament que jutgin a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N. La diputada del PPC, Andrea Levy, va dir que Catalunya Ràdio és una "ràdio de guerrilla revolucionària i no un servei públic d'interès general" i va demanar la compareixença del director de l'emissora, Saül Gordillo.

Crítiques dels jutges

Així mateix,l'Associació Professional de la Magistratura (APM), majoritària entre els jutges i magistrats de Catalunya, va tillar de "molt greu" i d'"intent pervers per confondre la recta i lliure formació i expressió de l'opinió pública" sobre la Justícia el tuit.

L'emissora va fer un aclariment des del Twitter del programa assenyalant que "quan preguntem si impediríeu físicament el judici #9n volem dir si protestaríeu al carrer. Qualsevol altra lectura és equivocada". També la CCMA va dir que la piluada tenia la intenció exclusiva de demanar l'0pinió sobre un plantejament fet per uns dels tertulians al programa. La CCMA va lamentar que la redacció del tuit vist de forma independent al que s'estava expressant a la tertúlia, va donar peu a interpretacions que "no eren les que es pretenien".