Dos nous casos de zika, en un home i en una dona no embarassada, han estat diagnosticats durant aquesta última setmana a Catalunya, de manera que ja són 142 els casos detectats des del passat 1 de gener.

Segons ha informat avui l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), en tots els casos es tracta de virus importats per persones que han viatjat a l'Amèrica del Sud i Central i a zones del sud-est asiàtic on la transmissió del virus del Zika està activa i han estat picats per mosquits durant la seva estada.

En total, els afectats són 48 homes i 94 dones, de les que 28 són gestants, tretze de les quals ja han donat a llum, dotze d'elles a nadons sans i una a un nadó amb microcefàlia i altres deformacions.

En un cas es va produir un avortament espontani.

El virus del Zika provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com miàlgia, cansament i mal de cap, i es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes.

Els casos solen resoldre's sense complicacions greus ja que les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic.

Durant el 2015 es va detectar transmissió autòctona del virus en diversos països de l'Amèrica Llatina que s'associa a un increment en el nombre d'alteracions neurològiques en nounats.

L'ASPC ha reiterat la seva alerta del risc de contagi de la infecció per virus del Zika en persones que viatgin a zones epidèmiques del virus, com els països del Carib, Sud-amèrica i Amèrica Central, així com algunes zones de Polinèsia i de l'Àfrica equatorial.

L'ASPC informa especialment a les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques del risc existent i és recomanable que, fins a on sigui possible, posposin el viatge fins al final de l'embaràs. Si han viatjat, haurien d'esmentar el seu viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.