La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va rebutjar ahir la proposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de negociar el calendari d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. «El que està demanant el senyor Puigdemont no ho podem ni negociar ni nosaltres, ni el Congrés ni el Senat, perquè no és nostre», sinó «dels 47 milions d'espanyols», i per tant «a la sobirania nacional no se li poden posar comes ni condicions». Per ella, anar «més enllà» de les funcions de cada institució és «sobrepassar el mandat que ens han donat els espanyols i faltar al respecte a la sobirania nacional». «Si tots els espanyols estem subjectes a la Llei, el senyor Puigdemont, el senyor Montoro i jo mateixa som els primers», va concloure.

Sáenz de Santamaría va respondre així les manifestacions del Puigdemont on es va mostrar obert a endarrerir la data del referèndum si el govern espanyol s'avé a dialogar i pactar una data amb la Generalitat, la pregunta o el quòrum. L'executiu espanyol, però, va mantenir la porta tancada a qualsevol acord. «El que vol el senyor Puigdemont és que negociem sobre una qüestió que és propietat del conjunt dels espanyols», que «són els únics que poden negociar sobre el que és el seu país, el seu Estat i els seus drets fonamentals», va afirmar.

Per aquest motius, segons la vicepresidenta «no és qüestió que seguem a una taula a posar o treure una coma», perquè no hi ha cap possibilitat de pactar aquesta qüestió. «A la sobirania nacional no se li poden posar ni comes ni condicions. És incondicional, sobirana, i està per sobre de tots nosaltres». Sáenz de Santamaría va destacar la voluntat del seu executiu per aprovar qüestions que estan «a la seva mà com a govern», com per exemple, l'increment dels objectius de dèficit o el Fons de Liquiditat Autonòmica.

«Però el que està demanant el senyor Puigdemont no ho podem negociar perquè no és nostre», va dir. «Qui hem pensat que som nosaltres si podem dir al conjunt dels espanyols que decidirem i negociarem amb comes i condicions una cosa que només els correspon a ells?», es va preguntar. «Seure a posar punts i comes a la sobirania nacional ni ens està permès, ni ho podem fer, ni ho hem de fer», va concloure.