Els hospitals catalans han assolit la xifra de 5.000 trasplantaments hepàtics aquest mes de setembre, dels quals 4.688 s'han fet a adults i 312 a nens, segons dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Actualment, hi ha 1.255 persones esperant un trasplantament d'òrgan, de les quals 167 necessiten un fetge. En un comunicat el Departament de Salut recorda que a Catalunya hi ha 4 programes de trasplantament hepàtic: 3 d'adults (Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Universitari Vall d'Hebron i Hospital Clínic de Barcelona) i un d'infantil (Hospital Universitari Vall d'Hebron). Catalunya va fer el primer trasplantament hepàtic de tot l'Estat el 1984 i el primer trasplantament de fetge de donant dòmino, l'any 1999.

El primer trasplantament hepàtic de tot l'estat espanyol es va fer a Catalunya, concretament a l'Hospital Universitari de Bellvitge l'any 1984. Un any després, el 1985, l'Hospital Infantil Vall d'Hebron va començar també a fer trasplantaments i el 1988 van ser autoritzats per a fer trasplantaments l'Hospital General de la Vall d'Hebron i l'Hospital Clínic de Barcelona. També a Catalunya, a l'Hospital Universitari de Bellvitge, es va fer el primer trasplantament hepàtic de donant domino, l'any 1999.

Els trasplantaments fets a Catalunya representen el 20,6% dels trasplantaments realitzats a tot l'Estat Espanyol i és la segona Comunitat Autònoma amb més activitat per darrera de Madrid. En el cas dels pacients adults, el diagnòstic més freqüent és la cirrosis hepàtica associada o no a hepatocarcinoma. I en els nens, les malalties biliars congènites.