La nova versió de l'ortografia catalana, que es ratificarà en una reunió del ple de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) el dia 17 de novembre, redueix a catorze la llista de paraules amb accent diacrític i proposa escriure amb dues erres paraules com «arrítmia» o «corresponsable».

En un comunicat de la institució, que dijous a la nit va celebrar sessió plenària, en què també va ratificar la Gramàtica de la llengua catalana, s'informa que la nova versió de l'ortografia catalana està previst que es comercialitzi a principi del 2017, encara que a partir d'ara s'obre un període de comentaris per part de membres de l'entitat.

L'aplicació de les noves propostes, una vegada que siguin ratificades al novembre, es farà en un període de cinc anys.

L'IEC ha dut a terme la revisió de la normativa en entendre que existia «una dispersió de materials».

Ara, s'han recollit en un únic tractat l'ortografia fundacional, les rectificacions que va fer el mateix Pompeu Fabra, els retocs introduïts després d'ell i la legislació ortogràfica de la Secció Filològica des del 1984.

Sobre la llista de paraules amb accent diacrític, la intenció és que en quedin només catorze: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/són, té/te, ús/us, vós/vos.

Sense accent diacrític hauran d'escriure's els compostos i derivats com: adeu-siau, marededeu, rodamon i a contrapel.

Altres canvis tenen a veure amb les paraules prefixades i compostes amb el segon format començat per r. S'escriurà rr quan el so r apareix entre dues vocals precedit d'un prefix o un radical: en les paraules prefixades amb a- privatiu i cor- (arítmia es converteix en arrítmia; coresponsable passa a ser corresponsable).

Eradicar es converteix en erradicar i erumpent en errumpent, i hi ha canvis en els compostos amb els radicals grecs raqui(o)-, reo-, rin(o), rinco-, riz(o)-, rodo-, -rràfia, -rrexi i -rrinc (cefaloraquidi es converteix en cefalorraquidi, i otorinolaringòleg en otorrinolaringòleg.

S'escriurà guió entre el prefix i un sintagma: exdirectora general passa a ser ex-directora general; en els conjunts formats per un substantiu o un adjectiu precedits de l'adverbi no, només s'escriurà un guió en els casos lexicalitzats (art no figuratiu serà art no-figuratiu).

D'una altra banda, s'escriuran aglutinats i sense guió paraules com sensepapers, a matadegolla i clocpiu, mentre que van amb guió déu-n'hi-do i déu-n'hi-doret.

També hi haurà canvis en l'accentuació de les formes baleàriques de la primera persona del present indicatiu d'alguns verbs de la primera conjugació i se suprimeix la dièresi en els derivats cultes acabats en -al, com fluidal, laical, helicoidal o trapezoidal.

A més, s'han incorporat noves entrades com aiatol·là, blog o cànnabis, i s'han modificat gràficament paraules com nietzschià, que es converteix en nietzscheà, o séquia que passa a ser sèquia.

També s'han resolt dubtes en relació amb antropònims i topònims (Dèbora, Raül, Rubèn; el Figueró, Montgrony, Binibèquer) i en relació amb alguns neologismes com cotó-en-pèl o menysestimar; fitnes, gòspel, gruyère, off the record; i compostos i derivats com antisistema, contrarellotge i ­sensesostre.

Respecte de la nova Gramàtica catalana, l'IEC assenyala que arribarà a les llibreries el dia 23 de novembre i, segons el membre de la Secció Filològica Vicent Pitarch és una obra que «respon als canvis que la llengua, un element molt viu, ha anat experimentant amb el temps».