Després de la intervenció inicial de Carles Puigdemont ahir, quan el President de la Generalitat va exposar les raons per les quals demana que se li ratifiqui per part del Parlament la confiança per continuar al capdavant del Govern, avui és el torn dels caps de l'oposició. L'afirmació de Puigdemont de celebrar un referèndum el setembre del 2017 amb o sense aval de l'Estat, centra bona part dels discursos.

Arrimadas: Puigdemont no té autoritat política ni legal per a la secessió

Foto: Inés Arrimadas, de Ciutadans (EFE)

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha avisat el president català que "ni ara ni mai tindrà l'autoritat ni política, ni legal, ni social per treure Catalunya d'Espanya i de la UE", i ha titllat d'"enorme presa de pèl" que recuperi la "pantalla passada" del referèndum. Durant la seva intervenció, la cap de l'oposició catalana ha recriminat a Puigdemont que durant la seva intervenció d'ahir no fes cap "correcció" en el seu full de ruta independentista "allargant" així l'"agonia" en què segons el seu parer es troba Catalunya. "Segueix sent igual de greu que un polític del segle XXI com vostè tingui com a objectiu saltar-se les lleis i declarar la independència, no és nou però és igual de greu", li ha dit Arrimadas. Arrimadas ha retret a Puigdemont que "torni" a la "casella de sortida" i a la "pantalla passada" d'un referèndum que "segons vostès ja s'havia fet" amb el 9N i les eleccions del 27S, cosa que reflecteix segons la líder de Ciutadans "falta de memòria" i "amnèsia". "Senyor Puigdemont, això és una enorme presa de pèl, també per a la gent de bona fe que vol la independència" i no només per a "la majoria" dels catalans, ha abundat.

LA RÈPLICA DE PUIGDEMONT: El president de la Generalitat ha recriminat a C's que hagi firmat dos acords d'investidura amb el PSOE i amb el PP però el resultat hagi estat "zero". "No han aconseguit res. Vostès parlant de bicicletes estàtiques i després aconsegueixen coses virtuals. És com aquell que té un 'pokémon' i es pensa que ha aconseguit una cosa de veritat. Deixin de caçar 'pokémons' i dediquin-se a la realitat", ha reclamat en el seu torn de rèplica a Inés Arrimadas.

Iceta: Puigdemont no té "legitimitat ni força" per imposar la via unilateral

Foto: Iceta amb el full de ruta independentista a la mà (ACN)

El president del PSC al Parlament, Miquel Iceta, ha rebutjat la via unilateral perquè "no va enlloc" i ha defensat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no té "legitimitat ni força" per imposar la via unilateral del referèndum. En la seva intervenció en el marc de la qüestió de confiança, Iceta ha argumentat que les eleccions del 27-S no van donar el suport necessari per a aquesta via i ha apuntat que la majoria dels catalans estan insatisfets amb les actuals relacions amb Espanya, però no són independentistes. Tot i refermar la seva proposta de reforma federal i la via del diàleg i l'acord, Iceta ha reiterat la seva disposició per col·laborar amb la millora de l'autogovern i el finançament.

LA RÈPLICA DE PUIGDEMONT: El president ha advertit Iceta que la seva proposta federal no deixa de perdre suports a les urnes i ha justificat un referèndum sense aval de l'Estat per no quedar encallats en un "empat infinit". En la rèplica Puigdemont ha restat credibilitat a la via federal dels socialistes perquè, "elecció rere d'elecció", el seu "suport social" va minvant.

Rabell veu en el referèndum un punt "de contacte"

Foto: El president del grup parlamentari de CSQEP, Lluís Rabell (ACN)

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), Lluís Rabell, ha fixat el referèndum que posa sobre la taula el president de la Generalitat com un "punt de contacte". Ara bé, ha advertit que cal formular-lo "amb garanties sí o sí, reconegut sí o sí i que aplegui el consens de la societat sí o sí". "Qualsevol derrapatge cap a la via unilateral afebliria el plantejament democràtic", ha assegurat Rabell. En aquest sentit ha advertit que la via unilateral no té "suports ni simpaties" ni internes ni externes i que sense unes determinades condicions normatives el referèndum no rebrà "la força social necessària". A més, Rabell ha apuntat que la seva formació votarà 'no' a la qüestió de confiança de Carles Puigdemont per les "incerteses" sobre els pressupostos i unes primeres impressions que els preocupen. "No podem signar xecs en blanc", ha reblat.