El ministre d'Afers Estrangers i Cooperació en funcions, José Manuel García-Margallo, es va mostrar ahir molt preocupat amb la proposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que dimecres va anunciar la convocatòria d'un referèndum al setembre del 2017, tot i que primer intentaria pactar-ne un amb l'Estat. En aquest sentit, va assegurar que «Puigdemont ha llançat el desafiament més gran a la unitat de la nació espanyola des del 6 d'octubre del 1934» i hi va afegir una citació de Francesc Cambó, quan aquest va dir el 1927 que «una secessió de Catalunya només podrà triomfar si Espanya està enmig de dificultats internes, i ho estem», va dir, incidint en què en aquests moments aquesta premissa es produeix «perquè tenim un govern en funcions».

Margallo va fer aquestes declaracions als periodistes abans d'una jornada sobre la repercussió del Brexit en l'economia alacantina i va dir que aquest fet, juntament amb la paràlisi a la política espanyola, fan que, «sense ànim de dramatitzar», Espanya visqui una «autèntica emergència nacional». Per això, referint-se en aquest cas als socialistes, va assegurar que cal un PSOE?fort perquè "passi a formar part de la solució i no segueixi sent part del problema, com fins aquests últims moments», va sentenciar el ministre

Per la seva part, la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que el que pretén el president català «no es pot aconseguir amb qualsevol Govern». «Mentre els espanyols segueixin sent amos de la seva sobirania, el que pretén Puigdemont no es pot aconseguir amb qualsevol Govern», va dir. En declaracions als periodistes abans de presidir el lliurament de medalles de plata el mèrit en el treball al Ministeri d'Ocupació, va dir que «per sobre de qualsevol Govern hi ha la voluntat del conjunt dels espa?nyols, que han decidit que volen un país en què tots visquem junts, units, i en el qual els principis d'igualtat i solidaritat es respectin».

Finalment, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va dir a Àvila als dirigents independentistes que «en lloc de desconnectar-se de l'Estat» han de «connectar-se amb la realitat».