El portaveu adjunt de C's, Fernando de Páramo, va lamentar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, manifestés la seva intenció de celebrar un referèndum, encara que no s'acordi amb l'Estat. En aquest sentit, la formació taronja va criticar que el Govern «torni enrere» i el full de ruta independentista recuperi «solucions impossibles» per «distreure l'atenció». «Ja no els serveixen el 9-N i el 27-S? Pretenen anar fent referèndums fins que surti el que els convé», va etzibar des de la sala de premsa del Parlament. De Páramo va recordar a Puigdemont que «la majoria de catalans» van votar el passat 27 de setembre a favor de mantenir-se dins d'Espanya.

De Páramo va constatar que Puigdemont és el primer president de la història de Catalunya a sotmetre's a una qüestió de confiança, i que això es produeix per dos motius: d'una banda, perquè el 27-S l'independentisme no va obtenir el suport de la «majoria» dels catalans i, de l'altra, perquè el Govern va escollir com a soci un partit «anticapitalista i assembleari» com la CUP. C's va censurar la «solució» plantejada ahir pel president, un referèndum, ja que suposa «tornar enrere» i recuperar plantejaments «impossibles». En aquesta línia, el secretari de Comunicació del partit taronja va afegir que «Puigdemont s'atreveix a parlar en nom de la majoria de catalans malgrat que ja li van dir "sí" a Catalunya, Espanya i Europa, a seguir sent catalans, espanyols i europeus. La solució no és dividir els catalans, sinó unir-los», va afirmar rebutjant la «desconnexió» del Govern i posant en valor la necessitat de «connectar-nos» amb l'Estat i el món.

El PPC: «Sap que no és viable»

Per la seva part, el portaveu del PPC, Enric Millo, va rebutjar els plantejaments del discurs del president i va considerar que el referèndum és «una amenaça al conjunt dels catalans». «Referèndum o referèndum significa conflicte o conflicte, col·lisió o col·lisió, divisió o divisió. I ell ho sap. Els catalans no estem per conflictes, els catalans volen solucions i convivència», va sentenciar. Segons el portaveu del PPC, Puigdemont «sap que no és viable» plantejar un referèndum «però malgrat això, ell amenaça». Va qualificar de «molt decebedor» el discurs i el va acusar de «buscar la desconnexió quan és ell qui està desconnectat de la realitat i de la societat catalana, qui no toca de peus a terra». A més, va criticar que s'hagi acabat sotmetent-se a una qüestió de confiança «pel seu fracàs en no tenir el pressupost del 2016».