La sinistralitat laboral a Catalunya s'ha disparat un 11,63% en el primer semestre del 2016, amb un repunt important dels accidents mortals, que pugen el 76,5%, increment en general que la Generalitat atribueix a la relaxació en la prevenció i a l'auge de la contractació temporal.

L'increment dels accidents laborals amb relació al mateix període del 2015 es deu principalment a l'augment dels considerats lleus, que passen de 39.841 a 44.519 (+11,74 %), encara que destaca la forta pujada dels mortals si es realitza la comparativa amb l'any passat, descomptant els 28 morts en l'accident d'aviació de Germanwings.

Així, un total de 17 persones van perdre la vida en accidents de treball en el primer semestre del 2015 (45 si es compten els de Germanwings), mentre que en el mateix període del 2016 ho van fer 30 persones, un 76,5 % més.

La preocupació per aquest increment general de la sinistralitat laboral, que s'ha donat en paral·lel a l'augment de l'activitat econòmica, ha portat el Govern a advertir a les empreses contra la "relaxació" en les mesures preventives i a anunciar que vigilaran de prop 263 companyies que han constatat tenen una alta incidència de sinistralitat laboral. En la roda de premsa de presentació d'aquestes xifres, el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, ha alertat que la sortida de la crisi està portant a una recuperació de l'ocupació, "però no de la qualitat del treball".

Ginesta ha vinculat l'increment de la sinistralitat als canvis al mercat de treball, en què s'imposen els contractes temporals i les rotacions d'empleats, que a més assumeixen en molts casos més càrrega de treball ja que les plantilles no augmenten malgrat tenir més activitat.

Dins dels accidents mortals, els accidents traumàtics creixen de 8 a 11, dels quals dos van ser a causa d'accidents de trànsit; i els no traumàtics (infarts i vessaments cerebrals), de 9 a 19. De les 30 persones mortes en jornada de treball, 21 estaven ocupades en el sector serveis, 5 en la indústria, 3 en la construcció i una en l'agricultura.

Si es tenen en compte el total d'accidents, 8.775 s'han produït "in itinere", que és el que succeeix en anar o tornar de la feina fora de la jornada laboral, fet que suposa un 9,9 % més que l'any anterior, mentre que el 62 % d'aquests accidents estan relacionats amb el trànsit.

A més, l'índex d'incidència, el nombre d'accidents per cada cent mil persones afiliades a la Seguretat Social, s'incrementa un 5,52% en relació amb el primer semestre del 2015.

Per fer front a aquesta situació, el Govern ha reunit a la conselleria de Treball els principals agents implicats en la lluita contra la sinistralitat laboral, sindicats, patronals, mútues d'accidents i serveis de prevenció, per millorar la coordinació.

El departament de Treball ha anunciat que l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral ha identificat 263 empreses (un 0,1 % de les existents a Catalunya), amb 140.000 treballadors, que presenten "sistemàticament" una alta sinistralitat laboral en els últims sis anys.

En concret, aquestes empreses registren més de 12.000 accidents a l'any, una alta taxa de sinistralitat que portarà la Generalitat a efectuar una especial vigilància i anàlisis de les seves activitats.