El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, defensarà un referèndum amb condicions com la millor fórmula per culminar el procés en el seu discurs de la qüestió de confiança, han confirmat a l'ACN fonts coneixedores. Caldrà veure, però, quin és el nivell de concreció del seu discurs i les novetats que aportarà sobre la seva execució. De fet, Puigdemont sempre ha reconegut que el referèndum és el millor instrument per validar la independència, però ha avisat que cal que sigui factible i que superi tots els tests d'estrès internacionals. En tot cas, el president insistirà en primer terme a reclamar una consulta pactada amb l'Estat, tal i com va avançar en una trobada amb corresponsals estrangers amb motiu de la Diada.

Puigdemont concretarà aquest dimecres la seva aposta per culminar el full de ruta independentista, que passa per celebrar un referèndum però amb condicions. El president, que sempre ha defugit el terme 'unilateral', plantejarà primer a l'Estat una consulta pactada com a via també per superar l'actual situació de bloqueig polític a Espanya. Tot i que no té gaires esperances, considera que cal esgotar totes les possibilitats de diàleg i negociació amb l'Estat.

Feta aquesta oferta, Puigdemont subratllarà que el referèndum és la fórmula ideal per validar la independència, perquè és la que permet comptar amb més claredat el nombre de vots a favor i en contra. Ara bé, alhora plantejarà certes condicions, que en algunes declaracions ja ha anat avançant. "Ha de ser factible, segur, integrador i participatiu. Ha de tenir els estàndards acceptats pel món en termes de participació, de validació de resultats, de garanties del procés, i ha de superar totes les proves d'estrès a les quals un mecanisme d'aquestes característiques s'ha de sotmetre", va apuntar tot just l'endemà de l'Onze de Setembre.

La mateixa portaveu del Govern, Neus Munté, ha remarcat aquest dimarts que el Govern estudia tost aquells instruments que "ofereixin garanties, que siguin verificables i interpretables des del punt de vista internacional i que passin per donar la veu a la ciutadania".

Caldrà veure la concreció que aportarà Puigdemont sobre aquestes garanties i respecte al calendari, i quines novetats anuncia pel que fa a la seva execució. Per tot plegat ha comptat amb l'assessorament del director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer. En tot cas, les eleccions constituents continuen en la recambra com a alternativa per validar la independència en cas que es consideri que el referèndum no és factible.

Recuperar la confiança

El president afronta la qüestió de confiança amb el suport dels partits independentistes i de les entitats de la societat civil, tot i que alguns consellers han plantejat els seus dubtes sobre el referèndum, tal i com va revelar diumenge 'La Vanguardia'. La CUP, però, ja va garantir fa dies que donaria suport a la qüestió de confiança, fins i tot encara que no es parlés de referèndum unilateral. Munté ha assegurat que el Govern encara aquesta fita amb "tranquil·litat" i amb "consens absolut" sobre la voluntat de culminar el procés.

Tot i que el vot de la CUP sembla segur, des del Partit Demòcrata Català, especialment, insisteixen a recordar que donar suport a la qüestió de confiança implica també avalar els pressupostos, i que el referèndum en cap cas pot ser moneda de canvi o condició.

Reunió prèvia amb els grup parlamentari de JxSí

Puigdemont reunirà el grup parlamentari de Junts pel Sí tot just abans del seu discurs i n'avançarà als seus diputats els trets bàsics. Jordi Turull ha confirmat aquest mateix dimarts que la intervenció del president inclourà concrecions sobre com ha de culminar el full de ruta. "Ja veiem el cim i demà pararem una mica per esmorzar i el president ens dirà 'ara això ho agafarem per allà i tenim tant temps per arribar i ja hi som'", ha apuntat fent un símil alpinista.

Segons Turull, la qüestió de confiança "pot servir per revisar o replantejar el que calgui o no", però sobretot és una "oportunitat per donar l'impuls definitiu al tram final" del procés. En qualsevol cas, ha garantit que el discurs "no serà fruit de cap improvisació ni tacticisme", sinó que està "molt estudiat i parlat amb molts".

El que sembla clar és que Puigdemont situarà la càrrega política en el seu discurs de la qüestió de confiança, deixant per a la seva intervenció del Debat de Política General les qüestions més relacionades amb la gestió.