La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va avisar a la CUP que el referèndum no pot ser una condició o element de pressió per aprovar la qüestió de confiança i els pressupostos del 2017. En roda de premsa, va reclamar als cupaires que aquesta setmana demostrin «sentit de país, lleialtat i unitat» per tal de culminar el procés. «Demanem aquesta altitud de mires, tant per no modificar el mandat del 27-S, un encàrrec molt i molt clar, com també per entendre que els pressupostos són fonamentals per executar el full de ruta», va remarcar ahir Pascal.

Tot i que la CUP ja ha anunciat que donarà suport a la qüestió de confiança -?que se celebra demà i dijous- fins i tot si no hi ha un compromís amb el referèndum per part de Carles Puigdemont, Pascal va tornar a demanar als anticapitalistes que demostrin «unitat, lleialtat, generositat i altura de mires» aquesta setmana, però també amb els pressupostos. «Sabem que l'Estat posarà totes les traves, no cal que des de dins ens ho posem més complicat», va dir. Al seu parer, ara és el moment de «deixar-se de picabaralles, de partidisme i de desconfiança», sinó que cal unitat per aplicar el mandat del 27-S.

A l'espera de conèixer el contingut del discurs de Puigdemont (el president citarà els diputats de JxSí just abans per anticipar-los els retocs en el full de ruta), Pascal va considerar que primera cal passar els tràmits de la qüestió de confiança i els pressupostos per després decidir entre tots com es culmina el full de ruta i si s'incorpora el referèndum en lloc d'unes eleccions constituents. En tot cas, va rebutjar la denominació d'unilateral, i va apostar per qualificar-lo simplement com a «vinculant».

Per la seva part, la CUP va exigir que el full de ruta sobiranista sigui modificat en el debat de política general del 5 al 6 d'octubre al Parlament, per incorporar la celebració d'un referèndum unilateral si l'Estat es resisteix a autoritzar-lo. Així ho va plantejar la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, després que el PDC situés la discussió sobre el referèndum per més endavant. En un tuit, Boya va estipular quin hauria de ser l'«ordre lògic» de la negociació entre el Govern i la CUP: primer «donem confiança» a Puigdemont «per avançar i tot», en segon lloc «concretem en el debat de política general el referèndum» que «molta gent vol i, finalment, es debaten els pressupostos». «No feu trampa, PDC», va afegir.

També ERC, al govern amb el PDC, va opinar ahir i esperen que el debat de la qüestió de confiança aporti «certeses» sobre el full de ruta -que ha de sortir «reforçat i millorat»- i permeti tenir «clar» el calendari del camí a la independència. El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va insistir que el suport de la CUP a la qüestió de confiança s'hauria de «traslladar» també als pressupostos. En roda de premsa a la seu nacional, Sabrià va apostar sense matisos pel referèndum unilateral d'independència (RUI) com l'instrument «definitiu» si compleix unes garanties tècniques, és vinculant i genera «consens». «Apostar pel referèndum seria una bona solució», va remarcar.

En canvi, el president del PSC, Àngel Ros, després de l'executiva del partit, va reiterar el «consentiment general» de la cúpula socialista a que si en la qüestió de confiança el president «va en la línia del seu full de ruta», el PSC «ha de ser absolutament coherent» i no li donarà suport. A?més, va demanar al Govern que es fixi en com les eleccions basques han demostrat que «els plantejaments d'Urkullu són ben diferents dels nacionalistes i independentistes catalans», ja que el guanyador d'aquests comicis «defensa més autogovern i prioritza l'ocupació i la superació de la crisi, molt al contrari que el full de ruta del president» català.

Finalment, el coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va vaticinar que la qüestió de confiança posarà en evidència «que ni ell [Puigdemont] ni el Govern tenen capacitat d'entendre's amb la resta de partits de Catalunya» i va afegir que el full de ruta de ?Puigdemont només té el suport dels radicals de la CUP», va sentenciar.