Monsenyor Juan José Omella va demanar ahir "unir forces" i no excloure ningú en la tasca de "crear ponts", en la seva primera homilia com a arquebisbe de Barcelona en la missa celebrada a la Basílica de la Mercè, acte al qual va assistir també per primera vegada Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

"Tots units podrem més que separats. No hauríem d'excloure ningú en aquesta tasca de crear ponts, d'atendre les demandes socials, començant pels pobres i necessitats, d'establir àmbits de cultura, de formació en valors morals" va assenyalar l'arquebisbe. Omella va reconèixer que molts li pregunten com veu la situació social i política de Catalunya i que ell només demana a la Verge Maria que "els dirigents, al costat de la societat civil, empresaris, intel·lectuals, educadors, juristes, tots aquells que tenen alguna responsabilitat i influència social i política, que treballin pel bé comú i per la construcció d'una societat més i més unida, més lliure i més justa. I per aconseguir-ho és necessari unir forces".

A l'acte religiós, que des de ?l'any passat ja no forma part del programa oficial d'actes de la festa major de la ciutat, no hi va acudir l'alcaldessa Ada Colau (que sí que va estar present en altres actes), però sí que s'hi va poder veure el segon tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni, i la regidora d'Infància, Joventut i Gent Gran, Carmen Andrés, també del PSC i, entre la resta de feligresos, la regidora de Barcelona en Comú Mercedes Vidal.

Entre les autoritats que van assistir a la cerimònia destacava l'expresident de la Generalitat, Artur Mas; la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, i els consellers d'Interior i Cultura, Jordi Jané i Santi Vila. També van assistir a la cerimònia religiosa els presidents dels grups municipals de CiU, Ciutadans, ERC i PP, i alguns regidors d'aquestes formacions.

Els regidors de CUP-Capgirem no van participar en la missa, si bé eren a l'exterior de la basílica de la Mercè encapçalant una concentració en defensa del dret a l'avortament.

La resposta de Puigdemont

Per la seva banda, després d'escoltar les paraules d'Omella, Puigdemont les va interpretar afirmant que "en el propòsit d'avançar per fer un nou país, com més unitat hi hagi millor".

Puigdemont, que va assistir per primera vegada a la missa de Nostra Senyora de la Mercè com a president, va considerar l'homilia d'Omella "molt adequada" per a la festivitat, tot assegurant que comparteix la "filosofia" del sermó de l'arquebisbe i que celebra les seves paraules a favor de resoldre els problemes des de la unitat.

També per primera vegada, i al costat de l'alcaldessa Ada Colau, amb la qual va conversar amigablement, el president català va formar part del seguici d'autoritats i popular que des de la basílica recorre els carrers de la ciutat fins a l'ajuntament el dia de la patrona, i ha presidit des del balcó el tradicional Ball de l'Àguila.

Al Saló de Cent, Carles Puigdemont va assegurar que va parlar amb Colau de la riquesa del patrimoni cultural català i de les festes majors, "totes amb accents diversos d'una mateixa tradició i identitat", va considerar el president.

Tot i això, Puigdemont va assegurar als mitjans que no ha parlat amb Colau de temes polítics d'actualitat, com la moció de confiança a la qual se sotmetrà la setmana que ve, el que tampoc va voler fer en la seva compareixença.

Alegria d'ERC pel referèndum

Qui sí que es va referir a la qüestió de confiança va ser el president del grup republicà al consistori barceloní, Alfred Bosch, que va manifestar la seva alegria per les informacions difoses per alguns mitjans que apunten que servirà per garantir la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència.