S'albira una setmana intensa en la política catalana, amb el debat de la moció de confiança al president Carles Puigdemont, al Parlament. El mandatari, informava ahir el Nació Digital, garantirà dimecres vinent, en el marc de la qüestió de confiança, la celebració d'un "referèndum vinculant" per validar el procés a les urnes l'estiu vinent. La capçalera citava "diverses fonts coneixedores de la situació", que haurien confirmat que aquesta serà la proposta estrella de la intervenció de Puigdemont. El president, tanmateix, també insistirà de nou en la possibilitat de celebrar una consulta pactada, ja que la negativa constant de l'Estat obliga a explorar vies alternatives que ja ha acordat internament i amb els seus socis. El concepte "vinculant" apareixerà amb preeminència per davant de la via "unilateral" pel rebuig que aquesta genera en el context internacional, segons dirigents consultats.

Sobre la moció de confiança, novament la CUP apareix com el desllorigador, ja que molt probablement seran els vots de la formació anticapitalista els que decantaran la votació a favor del president, segons ha transcendit al llarg dels mesos d'estiu. En aquest context, ahir, a Barcelona, el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària (GAP) de la CUP van avalar l'estratègia del Secretariat Nacional i del grup parlamentari cupaire, i van ratificar així el referèndum d'autodeterminació i el procés constituent com a eines prioritàries per assolir la independència. Així ho afirmava l'esquerra anticapitalista en un comunicat després de la trobada dels seus òrgans polítics i de control. Els cupaires també asseguren haver "marcat les bases" de cara al debat de política general, tot i que no n'han concretat el contingut, i afirmen que continuen treballant "l'estratègia dels pressupostos". La CUP també ha tancat aquest dissabte el calendari per a les properes reunions dels seus òrgans. El Consell Polític i el GAP es va convocar per debatre sobre "els reptes dels propers mesos i com aquests [reptes] poden servir per verificar la predisposició del Govern de culminar la legislatura amb l'objectiu que es va iniciar". La reunió arribava després que les assemblees territorials hagin fixat posició les darreres setmanes, d'acord amb les directrius de l'Assemblea Nacional d'Esparreguera de l'abril.

De la seva banda, l'antiga CDC -que segueix immersa en el debat sobre la recerca del nou nom per al partit- insisteix a demanar que el debat de la moció ha d'anar lligat a la negociació dels pressupostos per al 2017, una qüestió que des de la CUP no veuen tan lògica. Des de Deltebre, la Joventut Nacionalista de Catalunya va deixar en mans de la direcció executiva del PDC el nom del partit. "Deixem que la direcció executiva del partit treballi i nosaltres decidirem quan se'ns pregunti", ha assenyalat el secretari general de la JNC, Sergi Miquel.