L´oci nocturn, les festes majors i els habitatges turístics centren les principals queixes adreçades Síndic de Greuges, Rafel Ribó, pels sorolls, seguit d´altres molèsties com la recollida de residus, les campanes i els animals domèstics. En un informe recent sobre oci nocturn i convivència ciutadana, també s´ha conclòs que hi ha una percepció generalitzada entre la ciutadania de "manca de contundència i compromís" de les autoritats per resoldre aquestes molèsties. És per això que Ribó, que aquests dies participa a Pamplona a les Jornades de Coordinació de Defensors Autonòmics, reclama a les administracions que adoptin un "paper més actiu i contundent" i duguin a terme una actuació inspectora "continua i eficaç". Les denúncies per contaminació acústica suposen el 85,5% del total de denúncies per contaminació.

Entre el 2010 i el 2015, el Síndic ha rebut 1.052 queixes relacionades amb el soroll, 189 el darrer any, la xifra més alta des de l´inici d´aquesta sèrie històrica. De fet, la tendència ha anat creixent des del 2010, quan es van denunciar 154 casos per contaminació acústica i ja supera els 186 casos registrats en tot el 2012. Respecte l´any passat, ja són onze casos més que en tot l´any passat.

Pel que fa a les queixes en les zones d´oci nocturn -arran d´una actuació al carrer Beethoven i una sala de concerts al Districte de Gràcia- ha recomanat a les administracions que ofereixin serveis de mediació entre clients, titulars dels locals nocturns i el veïnat, i que al mateix temps s´incrementi la presència policial a les zones conflictives, acompanyades de controls d´alcoholèmia i estupefaents.

El Síndic també ha atès queixes per molèsties de sorolls ocasionades per festes, revetlles o concerts organitzats pels ajuntaments o en sales i equipaments municipals que no tenen condicions d´aïllament adequades o no tenen horaris raonables. Per això, Ribó recorda als ajuntaments que analitzin l´impacte acústic per assegurar-se que no es vulneren les persones que hi viuen a prop.

Blocs només amb habitatges turístics

Davant les molèsties que causes els habitatges turístics en alguns immobles, el Síndic reclama que els pisos que estiguin en blocs on hi hagi altres d´ús habitual tinguin llicència i suggereix la possibilitat que tots els habitatges d´ús turístic s´agrupin en edificis dedicats exclusivament a aquesta finalitat.

Altres queixes que ha rebut Ribó, segons l´informe són les referents a l´horari de la recollida de residus -ja sigui pel soroll dels vehicles o del vidre- i demana que aquesta darrera no es faci de nit.

Problemes amb les campanes en 21 localitats

El Síndic de Greuges ha atès 14 localitats entre 2010 i 2015 i 7 més aquest any per molèsties causades per les campanes i ha demanat als seus ajuntaments que prenguin les mesures necessàries per garantir el dret al descans dels veïns. Concretament, ha adreçat una sèrie de recomanacions específiques per a cada cas. Tot i admetre que és una pràctica tradicional, la Llei de protecció contra la contaminació acústica no la preveu com a excepció, segons Ribó.

Els municipis que han rebut queixes pel soroll de les campanes són Barcelona, Tordera, Palafolls, Montesquiu, Garidells, El Papiol, Torroella de Fluvià, Sant Just Desvern, Sant Esteve Sesrovires, Arenys de Mar, Rabós, Castellfollit de Riubregós, Falset, i Olesa de Bonesvalls. A més, durant el 2016 el Síndic n´ha rebut set més corresponents a Alella, Mataró, Senan, Girona, Barcelona, Polinyà i Tona.

Per últim, els animals també són font de soroll i el Síndic recomana als ajuntaments que facin complir les ordenances. En aquest sentit, recorda que els propietaris estan obligats a adoptar mesures com no deixar els animals en patis, galeries o espais oberts que puguin destorbar el descans dels veïns.