El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va acusar ahir el ministeri de Foment, Adif i Renfe d'«atemptar contra els drets de les persones» per les múltiples avaries, incidències i retards que pateixen diverses línies de Regionals i Rodalies. Durant la presentació d'una anàlisi del funcionament de les línies R3, R12, R15 i R16, Ribó, acompanyat dels representants de tres plataformes creades per exigir la millora de la xarxa ferroviària catalana, va reivindicar el traspàs «total i integral» de les competències de gestió del servei de trens a la Generalitat.

«A mitjans d'octubre, presentarem al Parlament un informe sobre els drets de les persones en els serveis ferroviaris a Catalunya», va anunciar el síndic. En el document d'anàlisi presentat pel síndic s'han recollit les deficiències que, segons diverses plataformes d'usuaris, presenten les R3, R12, R15 i R16.

La portaveu de l'associació «Perquè no ens fotin el tren», Montse Ayats, va reclamar que es compleixin els desdoblaments parcials «previstos i promesos» a la R3, que comunica l'àrea de Barcelona amb el Pirineu, i la millora del manteniment de la línia per «garantir una fiabilitat més alta de l'actual». Ayats va demanar a la Generalitat una racionalització dels horaris per adaptar-los «a les necessitats de la gent del territori» i va criticar els problemes d'accessibilitat de la línia. «No ens serveix de res que Renfe digui que està complint el 40% dels compromisos que té per al 2020 quan a la R3 l'accessibilitat als trens és zero».

D'altra banda, la representant de «Trens Dignes», Montse Castellà, va afirmar que han aconseguit que hi hagi una nova freqüència a última hora de la nit a la línia R16, que connecta Barcelona amb Tortosa i Ulldecona, i una rebaixa de les tarifes «gràcies a la pressió i ajuda del síndic». A més, va dir que estan assolint una progressiva renovació de la flota de trens, «insuficient i lenta encara», i que han aconseguit que, a partir de l'1 de novembre, l'Euromed es pari a l'estació central de l'Ebre, a l'Aldea.

No obstant això, Castellà va mostrar el seu malestar per la falta de trens els matins a la R15 per desplaçar-se a Barcelona, amb gairebé quatre hores d'espera entre un tren i un altre, i els retards a l'R16. «Entre l'11 de juliol i l'11 de setembre, s'han produït 20.116 minuts de retard a l'R16, uns 14 dies de retard acumulat», va expressar Castellà, que va comunicar que des de la plataforma «no accepten els nous horaris en vigor des del 5 d'agost», va afegir.

Per la seva part, el portaveu de «Trens Dignes a Lleida», Marc Tostado, va denunciar la falta de freqüències de la R12, que connecta l'Hospitalet amb Lleida, asseverant que «és la que menys en té a Catalunya, amb un tren cada sis hores en direcció a Barcelona», i la reducció de la velocitat en el tram entre Lleida i Mollerussa.

El síndic va dir que les «greus deficiències» que pateix el servei es deuen a la falta d'inversions a la xarxa de Rodalies i Regionals, i va reclamar la implementació de les mesures que recull l'informe.