El que està passant en el nomenament de la nova directora de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), molt probablement l'estructura d'estat més estratègica de les que planifica l'administració Puigdemont, potser acabarà fent bona la dita popular que assevera que «a la tercera, va la vençuda».

Després que l'encara màxima responsable de l'ens, Teresa Ribas, presentés la renúncia per anar-se'n a treballar a l'Institut Municipal d'Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, un moviment que, per inesperat, ja va provocar certa expetació en cercles polítics i mediàtics barcelonins, el Departament d'Economia, comandat per Oriol Junqueras, va proposar Olga Tomàs, originària de la Pobla de Segur, com a substituta. Tèoricament havia de ser nomenada de facto el proper 1 d'octubre. Però un comunicat que la CUP del Pallars va enviar diumenge va trastocar, de nou, els plans de Junqueras: en ser acusada de fer «pudor de corrupció» per la seva suposada vinculació a la trama de les ITV, cas pel qual Oriol Pujol, exsecretari general de CDC, ha estat encausat per la Justícia, Olga Tomàs va presentar, ahir, la seva renúncia al càrrec.

L'argument oficial, «raons personals, després de constatar que el seu futur nomenament no genera el consens necessari per assumir aquesta responsabilitat», assenyalava el Departament d'Economia. Per tot plegat, el Govern haurà d'aportar ara un tercer nom, que ahir encara no havia transcendit, tot i que ERC, per boca del seu portaveu, Sergi Sabrià, ja es va apressar a demanar que sigui «ràpid» i que «tingui tot el consens per tirar el projecte de l'ATC endavant».

Dimecres passat, 14 de setembre, la CUP, a través de la diputada Eulàlia Reguant i en el marc de la compareixença al Parlament del secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ja va expressar malestar per com s'havia dut a terme el nomenament de Tomàs; Reguant va reclamar al Govern una designació «transparent» i «pública»; fins i tot va exigir la convocatòria d'un «concurs públic» per evitar episodis com el de l'elecció del director de l'Oficina Antifrau (el darrer responsable d'aquesta oficina, Enrique de Alfonso, va ser cessat per la Cambra catalana al fer-se públiques unes gravacions que apuntaven que hauria ordit, en connivència amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, una pressumpta conspiració contra dirigents polítics del bloc sobiranista).

Sigui com sigui, la denúncia de la CUP ha avortat el nomenament de Tomàs que, no obstant això, i segons va informar el Departament d'Economia, continuarà treballant en l'organisme cridat a ser la nova Hisenda Catalana i que recentment ha estrenat seu al passeig de la Zona Franca de Barcelona i ha afronta el repte d'una nova fase d'expansió que l'ha de dur de tenir quatre seus, a 19, amb la voluntat d'estar en condicions d'assumir de manera directa les competències pròpies en matèria de recaptació executiva i la gestió de la totalitat dels impostos cedits, entre d'altres. Amb aquesta ampliació, la previsió és que l'ATC passi de tenir una plantilla de 350 treballadors a una de prop de 800 a finals de l'any que ve.

En aquest context, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, atorgava als seus companys de partit del Pallars el mèrit de la suspensió del nomenament d'Olga Tomàs; ho feia a través de la xarxa social Twitter, des d'on piulava: «La CUP del Pallars destapa qui pot estar al capdavant de l'Agència Tributària Catalana (sic). I no és convenient, és clar». De la seva banda, el Govern precisava que Tomàs seguirà a l'agència, on desenvoluparà «el càrrec que exerceix actualment com a coordinadora territorial d'oficines de gestió tributària a l'ATC i que té entre les seves competències el desplegament territorial d'aquest ens». Així mateix, Economia apuntava que hi haurà un nou nomenament «en les pròximes setmanes».

La polèmica al voltant del nomenament d'Olga Tomàs es produeix en plenes negociacions del projecte de pressupostos per al 2017; un procés negociador que arriba quan encara cueja el veto de la CUP als pressupostos per al 2016, que no van poder tirar endavant.