Les principals entitats sobiranistes de Catalunya van mostrar el seu suport a l'exconseller Francesc Homs, que dilluns declararà davant del Tribunal Suprem per la seva actuació en el 9-N. «Si ataquen un representant de les institucions catalanes, ataquen les institucions. I, si ataquen les institucions, ataquen tot el poble de Catalunya», va dir el president d'"mnium Cultural, Jordi Cuixart.

Dilluns que ve una delegació del sobiranisme català -encapçalat per Artur Mas- acompanyarà Homs al Suprem, però ahir l'ANC, "mnium , l'ACM i l'AMI van voler evidenciar la proximitat amb Homs davant del Palau de Justícia de Catalunya. S'hi va poder veure representants de JxSí, com Jordi Turull, Marta Pascal, Anna Simó i Roger Torrent, també de la CUP, Albert Botran, i dels «comuns», com David Cid, Jèssica Albiach, Joan Josep Nuet i Gerardo Pisarello. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els expresidents Joan Rigol i Ernest Benach també es van voler sumar a l'acte, que va sumar una cinquantena de persones.

Tampoc hi va faltar Homs, que va rebre els ànims de la resta de persones que van voler participar en l'acte. Un cop acabats els parlaments es va fer la foto de família amb Homs i una pancarta reivindicativa amb l'eslògan «Les urnes no s'imputen» al centre de la imatge i amb el Palau de Justícia de fons, el tribunal en què van declarar l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la seva vinculació amb el procés participatiu del 9-N.

Cuixart havia deixat clar abans que les entitats no renunciaran «mai» al dret de Catalunya a l'autodeterminació, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez, havia instat les institucions de l'Estat, en especial la Fiscalia, a abandonar la via judicial i apostar pel diàleg per resoldre el conflicte: «L'estat espanyol encara no ha creuat la ratlla que dificultarà molt més una solució raonada al conflicte. Encara no hi ha cap persona sancionada. Convidem particularment a la Fiscalia a reconsiderar tots els procediments que ha anat impulsant i retorni a la via del debat polític i del diàleg», va afirmar.

Les entitats no reneguen del 9-N i critiquen que els alts tribunals de l'Estat, «vergonyosament polititzats» segons la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, estiguin perseguint els responsables de posar les urnes al carrer perquè la gent s'expressés lliurement. «Prou a la judicialització de la política», va dir.

Lloveras va garantir que les entitats sobiranistes «estan i estaran al costat de totes les persones que pateixen l'amenaça i la persecució», començant per les que ja estan sent investigades pels tribunals. De la seva banda, el president de l'ACM, Miquel Buch, va recordar que els més de 800 ajuntaments que van habilitar espais pel 9-N se senten copartícips del procés participatiu i va lamentar que «la salut democràtica de l'Estat estigui a punt de morir».

Crítiques de C's i PPC

D'altra banda, sobre la decisió del TSJC?de rebutjar el recurs de Mas, Ortega i Rigau pel 9-N i deixar-los a un pas de seure al banc dels acusats, el portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, va dir que entén amb la resolució del TSC que l'expresident català ha fet «prou mèrits» per anar a judici.

Per la seva part, el coordinador general del PPC, Xavier Garcia Albiol, va avisar Puigdemont que, si convoca un referèndum d'independència «li passaria el mateix que a Mas, és a dir, que «hauria de rendir comptes davant la justícia», va assegurar Albiol en una entrevista ahir a Ràdio 4.