El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir ahir que faria el mateix que va fer el Govern de Mas si es trobés en una situació com la del 9-N. «Si el Govern hagués de prendre les decisions en una situació anàloga serien les mateixes, faríem exactament el mateix i assumiríem la responsabilitat davant d'aquells que consideren que un estat de dret no es reforça a través de la participació, sinó a partir de la judicialització», va apuntar acompanyat pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, després de rebre l'exconseller Francesc Homs a Palau.

Puigdemont i Junqueras van rebre Homs a Palau per donar-li suport per la seva declaració dilluns davant del Suprem. El president va dir que ni Homs ni Mas, Ortega i Rigau estan sols «perquè el Govern va complir amb l'encàrrec sagrat en democràcia, el dels ciutadans». Va afegir que no estaran sols ni en les seves declaracions, ni l'endemà dels judicis i de les sentències. Va subratllar que van fer-ho bé, «que no van vulnerar cap llei», sinó que el que van fer va ser «reforçar l'estat de dret, perquè el que reforça l'estat de dret és la democràcia». A més, va dir que van actuar en nom del Govern i l'executiu s'hi sent «solidari».

El president va avisar l'Estat que per la via de la judicialització no es podrà avançar, i va garantir que «l'anhel polític dels ciutadans que s'expressa a través de les seves institucions legítimes està per damunt de qualsevol altra consideració». I és que, va insistir, «l'obligació dels governants és fer cas a allò que les institucions legítimes reclamen», i gràcies a això es va poder fer a Catalunya «un exercici de participació colossal, pacífic i integrador».

A banda, Junqueras va dir que s'han volgut reunir amb Homs per «reafirmar el compromís del Govern i de tots els seus membres amb la democràcia, amb el dret a vot i dels ciutadans a decidir el futur del seu país». Acompanyaran Homs a Madrid l'expresident Mas, els consellers Neus Munté, Santi Vila i Meritxell Borràs, la plana major del PDC, el president de l'ACM, Miquel Buch, representants d'ERC i l'exalcalde Trias.