El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat aquest dilluns que el referèndum és "el millor instrument" per culminar el procés, però alhora ha avisat que per convocar-lo cal que sigui "factible, segur, integrador i participatiu". "Ha de tenir els estàndards acceptats pel món en termes de participació, de validació de resultats, de garanties del procés, i ha de superat totes les provés d'estrès a les quals un mecanisme d'aquestes característiques s'ha de sotmetre", ha apuntat en declaracions a Catalunya Ràdio.

En qualsevol cas, ha assegurat que la votació sobre la independència, ja sigui en forma de referèndum o en forma d'eleccions constituents, no anirà més enllà del setembre. En el mes de juliol, ha dit, la feina de Govern i Parlament ha d'estar "acabada".

Catalá tanca la porta

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha tancat la porta aquest dilluns a la celebració d'un referèndum pactat a Catalunya com va plantejar aquest diumenge el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha advertit el mateix Puigdemont que "no pot desbordar la Constitució". En una entrevista a RNE on ha valorat els actes de la Diada, Catalá ha estat taxatiu: "Puigdemont no té capacitat per fer el que ell consideri. Tots estem sotmesos a les regles de joc, i molt especialment els responsables polítics, i un no pot decidir que les canvia per a ell i en quin moment les canvia. No és possible avançar en aquesta direcció".

Catalá ha estat el primer membre de l'executiu espanyol a reaccionar als actes de la Diada, després que aquest diumenge l'equip de Mariano Rajoy i de Presidència del govern espanyol declinés fer cap mena de comentari sobre les mobilitzacions. El ministre ha admès que els actes demostren un cop més que el moviment independentista "té una realitat social important" al darrere, però ha destacat que "quantitativament no hi ha hagut un increment singular" respecte a les anteriors ocasions, "sinó més aviat el contrari"."El suport popular no sembla que estigui creixent, i nosaltres seguim treballant per Catalunya i els catalans i intentant resoldre problemes reals, quotidians i ajudant la Generalitat a pagar les institucions sanitàries, educació i els serveis que vol fer", ha dit.

Pel que fa a l'anunci del president de la Generalitat sobre la petició de referèndum pactat ha insistit que Puigdemont és president "perquè existeix una Constitució que ha consolidat les institucions de l'Estat i les CCAA i ell no pot desbordar la Constitució". "Seria un exercici democràtic i de confiança en els ciutadans promoure l'aplicació de les lleis que tenim, i si algú les vol canviar que ho digui", ha conclòs, però "mentre no les canviem per sistemes democràtics, el president Puigdemont no està per sobre de la Llei".

Catalá també ha assegurat que malgrat desconèixer cap tipus de moviment a la Fiscalia, no li estranyaria que aquesta obrís actuacions per la crema de banderes espanyoles i fotografies del rei a la marxa de la CUP d'aquest diumenge. "La Fiscalia està permanentment activa en la persecució dels il·lícits i no em consta que hi ha iniciada alguna actuació, però com que hi ha testimonis gràfics imagino que no serà difícil d'investigar i identificar els autors".

L'independentisme i les infraccions de trànsit

Segons Catalá, la crema de símbols és "un delicte" i "en un estat de dret quan algú comet una infracció s'investiga". "Són les regles del joc i amb l'independentisme no hem de tenir una tolerància major que el que tenim amb els trànsit", ha dit perquè "a ningú se li acudeix que si algú va a 220 Km/h per una carretera no se li instrueixi una causa per delicte", i el mateix, "quan algú injuria símbols com la bandera i la Corona, això té una responsabilitat".

També ha advertit que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "haurà d'assumir la seva responsabilitat" en el cas que els tribunals la condemnin. "Qui comet una irregularitat en qualsevol institució té una responsabilitat" i "si ha comès qualsevol activitat il·lícita haurà d'assumir la seva responsabilitat".