Les futures instal·lacions del nou districte administratiu de la Generalitat a la Zona Franca de Barcelona han començat a construir-se. Es tracta d'un edifici de 46.000 m2 que està construint en terrenys de Fira Barcelona l'empresa Axa Real Estate, i que un cop finalitzades les obres, la Generalitat llogarà durant 20 anys. Aquí està previst que s'ubiquin diferents dependències de l'administració catalana que el vicepresident, Oriol Junqueras, no ha volgut concretar i que prefereix determinar al 2019, quan l'edifici estigui llest. Tindrà capacitat per aglutinar 3.000 treballadors de la Generalitat, i el Govern pagarà pel seu lloguer 269 milions d'euros durant les dues dècades del contracte. A canvi, el departament d'Economia calcula que l'administració s'estalvia uns 80.000 milions en 20 anys, entre els lloguers on ara s'ubiquen diferents dependències disperses per Barcelona i els serveis comuns que s'hi podran concentrar a la Zona Franca.

El nou edifici, situat al carrer del Foc del barri de la Marina del Port de Barcelona, a prop del passeig de la Zona Franca, no estarà acabat fins el 2019, però el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, han volgut traslladar-se fins al solar on s'ha començat a treballar en les obres per explicar el projecte que tenen previst. Envoltats pels plànols i els dibuixos de les simulacions del futur edifici, tots dos s'han mostrat satisfets pel projecte i per poder ubicar en un sol espai serveis i dependències que ara estan repartides per diferents punts de Barcelona.

El projecte preveu una primera fase de construcció de dos edificis de cinc i sis plantes, amb 46.000 metres quadrats d'oficines, dependències i sales que permetran reunir aquí diferents serveis encara per determinar. El departament d'Economia calcula que hi haurà espai per treballar entre 2.800 i 3.000 persones, i sobretot, que suposarà "un estalvi de 80 milions, entre costos directes i indirectes", en paraules de Salvadó.

En aquest sentit, el secretari ha explicat que l'acord al que es va arribar amb l'empresa que desenvolupa el projecte contempla un contracte de 20 anys de lloguer, cosa que, segons l'estimació del departament, pot suposar uns 20 milions d'euros en estalvi de lloguers repartits per altres espais de Barcelona. Economia ha fet, de moment, una previsió de quins edificis es podrien deixar de llogar per traslladar-ne les dependències a aquest espai, i calcula que en els propers 20 anys podrien suposar una despesa de 309 milions d'euros. Amb el projecte del nou edifici en marxa, però, es pagarà 269 a l'empresa Axa, cosa que propiciaria l'estalvi que el departament calcula en dues dècades.

A més, Economia creu que la reunificació de serveis i dependències permetrà també uns 20 milions d'estalvi en despeses de consergeria, manteniment, seguretat, telefonia, i despesa energètica -que es reduirà gràcies a les instal·lacions més eficients i sostenibles que es preveu construir-. D'aquesta manera, el departament estima que hi haurà un estalvi total de 80 milions en 20 anys per a la Generalitat gràcies a la creació i trasllat a aquest espai nou de la Zona Franca.

Per a Junqueras, l'operació és altament beneficiosa i s'emmarca en la "recerca de l'estalvi, l'eficiència, un major equilibri territorial i l'impuls de l'equilibri social", i aportarà "la capacitat de resposta administrativa a les decisions polítiques que el país vagi prenent en els propers anys". "És un edifici singular i ens mantindrem en aquesta línia", ha sentenciat el vicepresident.

Actualment, la Generalitat assegura que té dependències a un total de 115 edificis diferents repartís per Barcelona de manera dispersa i disgregada. Amb la reubicació d'alguns serveis al nou edifici, aquesta quantitat es reduirà considerablement. A més, tal i com han explicat Junqueras i Salvadó, la situació del nou espai permetrà que en el futur es puguin desenvolupar més fases del projecte i ampliar les instal·lacions de la Generalitat en aquesta zona.