El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, han expressat aquest dijous les diferències de criteri respecte a la resposta judicial per l'organització de la consulta del 9-N del 2014, coincidint amb el rebuig del TSJC als recursos de l'expresident Mas i les exconselleres Ortega i Rigau, i a la declaració de l'exconseller Homs dilluns davant el Tribunal Suprem. Segons Catalá, la fiscalia ha actuat en aquest cas de manera "autònoma" en resposta al que considera que és una "infracció" de l'ordenament, i els jutges treballen de manera "independent". "Això és el normal funcionament de les institucions i hauríem de ser capaços d'entendre que volem tenir una democràcia vertebrada a l'entorn de les institucions", ha dit. Per contra, el conseller Mundó ha lamentat la "judicialització de la política" per part de l'Estat. "No correspon donar una resposta judicial a un problema que es pot encaminar en base al diàleg", ha dit.

Tots dos han signat aquest dijous a Madrid un conveni perquè les proves d'accés a l'advocacia es puguin fer en català. Durant la reunió, que ha durat prop de 30 minuts, no han abordat el procés a Catalunya, malgrat que després, a preguntes de la premsa, han fet referència a aquesta qüestió.

Segons Catalá, "quan sorgeixen conflictes i debatem el govern espanyol pot impugnar davant el Tribunal Constitucional una norma autonòmica o una decisió del Govern i viceversa", i aquestes són "les relacions pròpies d'un Estat de dret on cadascú defensa els drets que li són propis i que considera adequats".

En canvi, segons Catalá, a l'àmbit penal és la fiscalia qui actua, i ho fa de manera independent. "Quan la Fiscalia considera que s'ha produït una infracció presenta una acció penal, i en això és absolutament autònoma", ha sentenciat.

Segons Catalá, "això és el normal funcionament de les institucions i hauríem de ser capaços d'entendre que volem tenir una democràcia vertebrada a l'entorn de les institucions, que funcionen cada dia, que estan servides per persones independents en el cas dels jutges, que actuen amb autonomia en el cas dels fiscals, i això és la millor garantia del dret de tots els espanyols".

Per contra, Mundó ha afirmat que el procés que es viu a Catalunya "mereix una resposta política" i no "judicial". "És una mala notícia que avui coneguem que l'expresident de la Generalitat i dues conselleres hagin d'assistir a un judici pel fet d'haver preguntat als ciutadans quina és la seva opinió per al futur polític de Catalunya".

"Lamentem que les vies de diàleg per a aquesta qüestió no siguin més presents i no puguin encaminar una qüestió que és de la política, i no de la Justícia", ha conclòs.