Una nena de menys d'un any va morir ahir a l'hospital Parc Taulí, de Sabadell, per l'enterovirus A-71, després que va ser diagnosticada a final de juliol passat. El sotsdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, va informar ahir de la mort de la menor, que va ser atesa en un primer moment a l'Hospital de Granollers i, posteriorment, va ingressar a la unitat de cures intensives del Parc Taulí, amb la sintomalogia del virus.

La mort d'aquesta nena se suma a dos anteriors, una nena de Reus i un altre de Mataró, que no es compten com afectats per aquest brot d'enterovirus perquè, en el primer cas, no es va aconseguir identificar el virus i, en el segon, la simptomatologia clínica no era compatible, va precisar Argimon.

Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població i majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. Malgrat aquesta última mort, el departament de Salut de la Generalitat va donar per finalitzat el brot d'enterovirus a Catalunya en considerar que des de finals de juny s'han donat «casos esporàdics».

En total, 110 menors, alguns amb afectacions neurològiques greus, van resultar afectats per la infecció d'enterovirus a Catalunya.

La petita morta ahir va ser portada pels seus pares el passat dia 30 de juliol a l'Hospital de Granollers, posteriorment va ser atesa al centre d'atenció primària que li corresponia, des d'on ja se la va derivar una altra vegada cap a l'hospital i, d'allà, al Parc Taulí, on va ingressar a l'UCI el dia 31 i va empitjorar en poques hores. El cap del servei de pediatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, va explicar que el cas d'aquesta nena va ser «fulminant» i que va empitjorar en «hores i no dies».

El departament de Salut mantindrà les mesures de vigilància per aquest tipus d'enterovirus amb afectacions neurològiques i ha recomanat, com ha fet des de l'inici del brot aquesta primavera, que es reforcin les mesures higièniques i que la població es renti les mans amb aigua i sabó freqüentment, especialment després d'anar al bany o canviar bolquers. També es recomana portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s'associen a l'afectació neurològica, com tremolors, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyada de febre.