La líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha deixat clar que el seu partit acceptarà els resultats d'unes eleccions per formar un Parlament o un Govern, però no per declarar la independència, "perquè això atempta contra els drets dels ciutadans de Catalunya que no la volen". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha argumentat que els programes electorals s'han de complir, i s'ha queixat que molt sovint això no es fa, però ha afegit que primer cal que siguin legals. "No pot haver eleccions constituents, tindrem eleccions catalanes, com sempre. Que tenim moltes competències, que podrem formar un Parlament. Podem fer moltíssimes coses, però no es pot declarar la independència des del Parlament, perquè no té la competència", ha apuntat.

"Jo espero que Puigdemont no es pensi que ell està legitimat per fer el que vol", ha indicat Arrimadas, que ha defensat que els partits poden prometre moltes coses en els seus programes electorals, i han d'intentar complir-les, però sempre que no entrin en contradicció amb la llei. "Un partit es pot presentar i dir que no complirà les directes europees mediambientals, però no ho pot fer perquè és il·legals", ha posat com a exemple.

En aquest sentit, ha indicat que Catalunya no pot fer una agència de seguretat social de manera unilateral, ni tampoc una hisenda pròpia. "Obligaran els funcionaris i la gent a pagar a aquesta hisenda i no a la hisenda legal i democràtica de l'Estat?", ha preguntat.

Si hi ha una declaració d'independència, C's utilitzarà tots els instruments "democràtics, jurídics i polítics" que té al seu abast per reaccionar, anant al TC i a la justícia "i explicant a la gent que això no es pot fer, que és il·legal".

Al marge d'això, ha recordat al president de la Generalitat que els partits independentistes tenen menys vots que la resta.

De tota manera, ha reconegut que "no es pot tancar els ulls a la realitat" de totes aquelles persones que van sortir al carrer diumenge. Al seu parer, cal una resposta política, que passa per fer reformes a l'Estat. Arrimadas ha considerat que la solució no és un referèndum, perquè "els problemes que tenen els ciutadans no passen per la seva pertinença a Espanya".