Un jutge de Barcelona ha condemnat a una multa de 1.080 euros un mosso d'esquadra que s'exposava a penes de presó per apallissar i ruixar amb esprai d'autodefensa tres menors que van entrar a robar a l'hort de la seva mare, en una condemna rebaixada al mínim perquè la causa va estar més de tres anys paralitzada.

A la seva sentència, a la qual ha tingut accés Efe, el jutjat penal número 1 de Barcelona condemna l'agent per tres delictes de lesions, dos d'ells lleus, i li aplica l'atenuant de dilacions indegudes en entendre que les demores en el procés, iniciat el 2009, no són imputables a l'acusat.

El mosso d'esquadra, que inicialment afrontava una petició fiscal de dos anys de presó, va ser requerit per la seva mare el 2 de juny de 2009 perquè busqués uns joves que havien entrat en un hort de la seva propietat, situat a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), i després de trencar la porta d'accés s'havien emportat una tortuga i deixat anar deu ocells d'una gàbia.

Segons la sentència, l'agent, que estava fora de servei, va localitzar els menors, que en l'època tenien 15 i 16 anys d'edat, al carrer Mossèn Pere Tarrés de Sant Boi i, sense dir paraula, els va ruixar la cara amb un esprai d'autodefensa, cosa que va motivar que els nens fugissin.

El processat, no obstant això, va aconseguir retenir un dels menors, al qual va tornar a ruixar la cara amb esprai per, posteriorment, tirar-lo a terra i clavar-li cops de puny al cap, afegeix la jutge a la seva sentència.

Després d'endur-se el mòbil del menor, el mosso d'esquadra se'l va emportar a un carreró, el va obligar a agenollar-se per recuperar el seu telèfon i, aprofitant que estava en aquesta posició, li va clavar un cop de genoll que li va provocar un ferida oberta a la cella dreta.

Posteriorment, va treure la defensa extensible que tenia per la seva condició de mosso d'esquadra i també li va pegar amb aquesta, sosté la sentència.

Com a conseqüència de l'agressió, el noi va patir lesions i contusions a diferents parts del cos, de les qual va tardar 21 dies a curar, i va arrossegar com a seqüeles una síndrome d'estrès posttraumàtic pel quals va haver de seguir tractament psicològic durant tres mesos.

La jutge retreu a l'agent que, malgrat la seva condició de mosso d'esquadra, "no va trucar immediatament a la policia després de parlar amb la seva mare, perquè acudissin agents de servei a efectuar la detenció, ni tampoc no els va trucar després de localitzar els nois, podent fer-ne un simple control fins que arribessin els seus companys de servei".

"Contràriament, va decidir actuar pel seu compte, i encara que no estava de servei, dotat amb eines pròpies de la seva funció com un esprai de defensa i la defensa extensible, va decidir intervenir personalment amb els menors", critica la magistrada.

En declaracions a Efe, l'advocat de l'acusació particular exercida pel menor, Alex Zaragüeta, ha assegurat que la família de la víctima se sent "satisfeta" amb la condemna, perquè dóna per provat que els nois van dir la veritat quan van acusar l'agent d'haver-los atacat.

No obstant això, el lletrat, que en principi demanava quatre anys de presó per a l'agent, ha considerat "lamentable" la rebaixa de condemna de què s'ha beneficiat a causa de la demora tant en la investigació del cas -a càrrec del jutjat d'instrucció número 2 de Sant Boi- com en l'assenyalament del judici i el tràmit de qualificació per part del Ministeri Fiscal.

El lletrat ha recordat que va presentar una queixa davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en la qual ja va alertar de les dilacions indegudes que suportava la causa.