La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha qualificat la proposta de referèndum del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d´"il·legal i oportunista". En un esmorzar informatiu a Bilbao en el marc de la campanya electoral al País Basc, la vicepresidenta espanyola creu que aquesta iniciativa "només genera divisió i ruptura" entre els catalans. D´altra banda, Sáenz de Santamaria ha afirmat que Puigdemont "tensa la corda perquè la CUP l´està obligant a prendre determinades mesures per poder mantenir-se després de la moció de confiança que ell mateix ha plantejat". "La combinació d´oportunisme radical i populisme de la CUP fa molt mal al conjunt de la societat catalana i al conjunt dels espanyols perquè és moment per a l´estabilitat", ha continuat la vicepresidenta.

"No conec una altra fórmula en què els governats li diguin als governants com s´han de regir en el respecte a la llei", ha afegit Sáenz de Santamaría, que també ha assenyalat que iniciatives com una referèndum "el que fan és tensar i fer patir la societat de governa".

Per Soraya Sáenz de Santamaría, és "absolutament injust per als catalans que aguantar una moció de confiança mereixi tanta divisió, fractura i patiment, que n´hi ha hagut en les famílies catalanes", ha assegurat la vicepresidenta espanyola, que també ha posat l´accent en la "pluralitat" tant de les societats basques com catalana.

Soraya Sáenz de Santamaría ha fet aquestes declaracions en un esmorzar informatiu a Bilbao, on ha acudit a donar suport al candidat del PP a la lehendakaritza i exministre de Sanitat, Alfonso Alonso.