El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat aquest dilluns que el referèndum és "el millor instrument" per culminar el procés però alhora ha avisat que per convocar-lo cal que sigui "factible, segur, integrador i participatiu". "Ha de tenir els estàndards acceptats pel món en termes de participació, de validació de resultats, de garanties del procés, i ha de superat totes les provés d'estrès a les quals un mecanisme d'aquestes característiques s'ha de sotmetre", ha apuntat en declaracions a Catalunya Ràdio. En qualsevol cas, ha assegurat que la votació sobre la independència, ja sigui en forma de referèndum o en forma d'eleccions constituents, no anirà més enllà del setembre. En el mes de juliol, ha dit, la feina de Govern i Parlament ha d'estar "acabada".

Després que les entitats independentistes, especialment el president de l'ANC, reclamessin a Puigdemont durant la mobilització de la Diada "determinació" per convocar un referèndum per validar la independència, el president de la Generalitat ha remarcat que realment aquesta és la millor via per culminar el full de ruta, perquè és el mecanisme que tots els països han triat per verificar el suport a la independència. "El que hem de fer és triar el millor instrument que acrediti que hi ha unes majories que validen les decisions a favor de la independència", ha indicat.

Ara bé, alhora ha avisat que la responsabilitat del Govern "abans de decidir el vehicle o el mecanisme" per validar la independència és "verificar que això sigui factible". "Un referèndum que no es pot fer no és un bon instrument", ha sentenciat. En tot cas, ha garantit que la decisió es prendrà entre tots. "Si es convoca es farà, i si no es convoca és perquè es decideix que aquest no és el mecanisme que ens permet explicar al món o sostenir sòlidament les decisions que ha de prendre el Parlament i el Govern", ha insistit.

Precisament, ha apuntat que l'experiència del 9-N ha de ser un "gran laboratori" per saber les "mancances i les fortaleses" que pot tenir un procés d'aquest tipus, sempre amb l'objectiu final de donar la "garantia plena als ciutadans que la decisió que prenguin serà segura" i també "vinculant".

Mentrestant, Puigdemont va anunciar diumenge que tornarà a plantejar a l'Estat un referèndum acordat aprofitant el seu discurs de la qüestió de confiança. Tot i tenir "poques esperances" en la resposta d'Espanya, el president ha opinat que Catalunya "ha d'acreditar aquesta voluntat permanent d'acord i de diàleg", i ha d'insistir en aquesta via perquè "és la solució convenient per a les dues bandes". Això no vol dir que no es continuï amb el full de ruta, i ha garantit que "si l'Estat no acorda res, la feina estarà feta al juliol".

"Les urnes hi seran en el temps que vam dir a l'inici del mandat. Això vol dir que al juny-juliol del 2017 creiem que haurem acabat tota la feina i estarem a punt per aquesta pantalla democràtica imprescindible", ha continuat per entrar en el terreny del calendari. El president ha assegurat que llavors tot estarà a punt per convocar els ciutadans a les urnes, i caldrà veure si el mes de juliol és la data per materialitzar la votació o simplement per convocar-la.

De fet, ha apuntat que "potser no és assenyat fer un referèndum o unes eleccions el 30 de juliol", i ha recordat que Artur Mas va convocar el 27-S signant el decret un 4 d'agost. "Si tirem un parell de setmanes enrere, ja s'imagina el calendari", ha dit. En tot cas, Puigdemont ha remarcat que "la decisió vinculant no anirà més enllà del setembre", i això concorda amb les declaracions que va fer en roda de premsa amb corresponsals estrangers precisament amb motiu de la Diada, on va situar unes eleccions constituents precisament després de l'Onze de Setembre de l'any que ve.

Pel que fa al reconeixement internacional, s'ha mostrat convençut que no hi haurà cap problema si Catalunya "compleix els estàndards dels usos i costums" en aquest tipus de situacions.

"Forcadell és presidenta del Parlament fins que el Parlament no la destitueixi"

Sobre una eventual inhabilitació de la presidenta del Parlament, Puigdemont ha avisat que seria una "barbaritat", i ha subratllat que Carme Forcadell "és presidenta del Parlament fins que el Parlament no la destitueixi", donant suport així a la petició que va fer precisament el president de l'ANC a Forcadell cridant-la a la desobediència.

A parer del president de la Generalitat, "no hi ha cap causa" perquè Forcadell deixi de ser la presidenta de la cambra catalana, perquè "ha complert escrupolosament amb la seva feina". Seria una inhabilitació, ha constatat, "per motius ideològics".

De tota manera, ha remarcat que de moment no es pot ordenar una "inhabilitació exprés", i que la qüestió ha de passar per un jutge, al marge del TC.