El vicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, va deixar clar ahir que li agradaria que el procés culminés amb un referèndum o unes eleccions constituents abans de l'estiu del 2017: «Seria una molt bona notícia». També va explicar que Esquerra no compartirà Govern ni amb Podem ni amb cap altre partit que no aposti per la independència. Ho va dir durant una entrevista a RAC-1, quan se li va preguntar directament per la possibilitat d'un tripartit d'esquerres, com podia insinuar l'acte conjunt de divendres passat a Sant Boi de Llobregat entre ERC, CUP i Podem. «És impossible que ERC formi govern amb algú que no vulgui la independència», va subratllar. «Amb Podem no es pot si no és que canviïn les prioritats», va afegir. Els republicans actuen, segons Junqueras, com a «cosidors» entre les diferents sensibilitats polítiques del país per construir una majoria partidària de la República Catalana sense subordinar el procés a la política espanyola.

«El primer que farem serà construir la República. I no farem un acord amb els que no la vulguin», va apuntar. Això inclou, segon va explicar ell mateix, Podem, «si no és que canvia les prioritats». Si les canviés, està convençut que «a molta gent li semblaria bé». «Ens sentim a prop de tots els que volen transformar el país profundament, i no d'aquells que no el volen transformar o que diuen que sí però no ho prioritzen», va afegir. De Podem va criticar que digui que defensa el referèndum però el supediti a les majories que hi hagi a l'Estat. «Això és renunciar al dret a decidir», va subratllar.

Junqueras va voler desmuntar la teoria que l'acte de divendres passat a Sant Boi podria ser un preludi d'un futur tripartit d'esquerres. El número 2 de l'executiu va recordar que el compromís d'ERC és, al costat del PDC, impulsar el «mandat democràtic» que van rebre el passat 27 de setembre.

El Govern es compromet a seguir treballant per tenir a punt les estructures d'estat i la majoria parlamentària a impulsar les lleis que han de fer possible la transició d'un ordenament jurídic a un altre. Junqueras va desitjar que el procés culmini «com més aviat millor» i va aprofitar per subratllar que seria una «molt bona notícia» que tot estigués a punt perquè o bé en forma de referèndum o bé en forma d'eleccions plebiscitàries, el procés sobiranista pogués culminar abans de l'estiu del 2017 com a data límit.

No totes les formacions es van mostrar d'acord amb les propostes del Govern català el dia després de la Diada. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va admetre que hi va haver «molta gent» en la manifestació i va apressar a una «solució política», que per a C's passa per una reforma d'Espanya en què Catalunya jugui un paper «protagonista» i no de «mer espectador». Per altre costat, el líder del PPC, Xavier García Albiol va demanar al president català que busqui solucions «possibles» sense arguments «infantils».