La Fiscalia de l'Audiència Nacional obrirà diligències per investigar la crema de fotos del Rei, de la Constitució i de banderes d'Espanya i França en la manifestació de l'esquerra independentista liderada per la CUP amb motiu de la Diada, una vegada rebi l'atestat dels Mossos d'Esquadra. Segons van informar ahir fonts del departament que dirigeix Javier Zaragoza, la Fiscalia espera rebre avui l'atestat dels Mossos d'Esquadra per, a partir d'aquestes dades, incoar diligències per determinar la possible comissió de delictes contra la Corona i altes institucions de l'Estat per part de les persones que van participar en aquests fets. En cas de considerar que aquests manifestants, o els mateixos organitzadors, van incórrer en algun d'aquests delictes, la Fiscalia remetrà aquesta investigació prèvia al jutjat de l'Audiència Nacional al qual correspongui fer-se càrrec d'aquest assumpte.

Els Mossos van obrir ahir mateix una investigació d'ofici sobre la crema de retrats del Rei amb torxes per part de desenes de persones que van participar en la manifestació que l'esquerra independentista. La policia catalana està treballant ja en la identificació d'aquesta desena de manifestants que ahir, al terme de la Diada, van cremar uns fullets que s'havien repartit prèviament amb la fotografia del Rei i, en el seu revers, la primera pàgina de la Constitució espanyola.

La policia catalana investiga d'ofici la crema de les fotografies com a constitutiva d'un delicte contra la Corona, així que una vegada completi les seves diligències les remetrà, en principi, a l'Audiència Nacional.

La crema de fotografies del Rei i de banderes espanyola i catalana és bastant habitual en les manifestacions de l'esquerra independentista i anticapitalista catalana, encara que fins ara sempre s'havien encarregat de fer-ho una o diverses persones encaputxades. Ahir, no obstant això, van ser desenes de manifestants els que, a cara descoberta, van cremar els fullets amb el retrat del Rei amb unes torxes que van circular en la concentració. La manifestació -a la qual van acudir 5.000 persones segons els organitzadors i 2.300 segons la Guàrdia Urbana- havia estat convocada per diversos col·lectius, entre ells la CUP.