Els fets delictius en l'àmbit del món rural han disminuït un 28,6% en els darrers quatre anys (del 2012 al 2015), segons es desprèn de la resposta facilitada pel Departament d'Interior a una pregunta del Grup Parlamentari Socialista en relació amb la dotació de Mossos d'Esquadra prevista per a la temporada de fruita a Lleida. Pel que fa a la sensació d'inseguretat i les mesures per reduir la comissió de delictes, en el seu escrit el director general de la Policia, Albert Batlle, destaca que el treball dels mossos per fer front a la delinqüència en l'àmbit rural "ha estat positiu en els darrers cinc anys", i "la sensació d'inseguretat ha disminuït considerablement respecte a períodes anteriors". Així mateix, remarca que el fenomen de l'anomenat 'sometent' "ha desaparegut a la zona", i "actualment no hi ha peticions de reunions específiques per tractar aquesta problemàtica, malgrat que es manté una interlocució constant amb els representants de les organitzacions agràries".

Interior destaca que la comarca del Segrià experimenta entre els mesos d'abril i setembre un increment estacional de la població per la concentració de temporers que arriben a la zona per participar en la campanya de recollida de fruita. Per tal de donar resposta a l'augment d'incidències que es puguin generar en aquest període, els Mossos d'Esquadra posen en funcionament des de fa cinc anys el dispositiu Baix Segre, que es divideix en tres fases. Durant la primera -del 25 d'abril al 29 de maig- el servei habitual de patrullatge es reforça amb una dotació extraordinària, segons explica Batlle en resposta al GP Socialista. Durant la segona fase -del 30 de maig al 3 de juliol- els mossos reforcen el servei amb una segona dotació policial, i durant la tercera fase -del 4 de juliol a l'11 de setembre- s'afegeix una tercera dotació policial de reforç.

Per altra banda, des del 30 de maig i fins que acaba el dispositiu, s'incorpora un equip de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), que realitza patrullatge preventiu en binomis a la zona del Baix Segre. A la ciutat de Lleida, és realitza el dispositiu Campanya de Fruita a la ciutat de Lleida 2016. L'ARRO de Ponent reforça el servei de la Unitat de Seguretat Ciutadana Lleida i realitza serveis específics a la zona del centre històric de la ciutat, que és on es concentren la major part dels temporers, segons explica el Departament d'Interior.

En l'àmbit de la prevenció, els mossos també proporcionen consells de seguretat adreçats específicament al món rural, ofereixen xerrades a diferents col·lectius i "existeix una bona interlocució amb els representants d'aquest àmbit d'activitat". Així mateix, el cos realitza reunions periòdiques amb representants de deixalleries i porta a terme dispositius específics per detectar objectes o material sostret. A la vegada, els mossos van posar en marxa una adreça de correu electrònic específica per potenciar la col·laboració ciutadana i agilitzar la tramesa d'informació d'interès policial.

Finalment, Albert Batlle finalitza el seu escrit destacant que la tasca duta a terme pels Mossos d'Esquadra en l'àmbit del món rural "ha donat resposta als requeriments i a les necessitats de la ciutadania", i "es continuarà treballant en aquestes línies, insistint en la prevenció, facilitant la interlocució i la relació amb els representants de l'àmbit rural, i investigant la comissió de delictes i les activitats il·lícites amb el mateix nivell d'exigència i rigor".