La reivindicació pel nom ´Occitània-País Català´ s´ha estès fins arribar a l´Elisi. El gabinet de Presidència de la República francesa ha rebut aquest dijous a les quatre de la tarda a París la portaveu de l´associació que presentarà un recurs judicial davant del Consell d´Estat perquè el nom de la macroregió del sud de França reculli la catalanitat de part del territori.

Aquest col·lectiu, integrat per personalitats polítiques i intel·lectuals nordcatalanes, ja va ser escoltada pel primer ministre, Manuel Valls, el 8 de juliol a Carcassona. L´objectiu del recurs contenciós administratiu que promouen és fer rectificar les administracions franceses i incloure País Català a la futura designació oficial de la regió.

L´associació ciutadana ´Occitània-País Català´ ha aconseguit en els darrers mesos diversos suports entre el món cultural, empresarial i polític de la Catalunya del Nord. A través de les xarxes socials, els mitjans de comunicació i múltiples xerrades i conferències estan difonent la seva iniciativa, de caire legal, per aconseguir que el nom de la nova macroregió faci referència a la catalanitat de part del territori.

Es tracta d´un recurs contenciós que presentaran davant del màxim òrgan jurisdiccional francès, el Consell d´Estat, que abans de l´1 d´octubre ha de pronunciar-se sobre la legalitat del nom ja triat pel Consell Regional Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus. Ara per ara, la designació escollida çes Occitània amb el subtítol Pirineus-Mediterrània. L´Estat francès pot avalar la decisió del Consell Regional o bé optar per un nom diferent.

Des de diversos sectors de la Catalunya del Nord confien que el primer ministre i el president de la República atenguin el clam sorgit des de finals de juny al territori. L´oposició ciutadana al nom ´Occitània´ ha desfermat accions simbòliques de protesta com ara la col·locació de cartells de ´País Català´ a l´entrada dels pobles.

El punt àlgid d´aquesta reivindicació es viurà dissabte a Perpinyà, on una manifestació que es preveu "massiva" recorrerà els carrers del centre sota la capçalera ´Sí al País Català´. Han confirmat la seva assistència a la marxa sindicats agrícoles, partits polítics com CDC, ERC, el Partit Comunista Francès i Moviment per França, associacions de pimes, representants del món de la cultura popular i d´entitats de defensa de la llengua i càrrecs electes, entre d´altres.