El toc de festa de les campanes de la Seu Vella de Lleida han anunciat a la simbòlica hora de les 17.14 l'inici de l'acció multitudinària d'aquesta Diada. A toc de campana s'ha iniciat l'acció reivindicativa amb la lectura d'un manifest a càrrec de l'escriptora Maria Barbal, i, a continuació, ha sonat una melodia que marca el ritme de la 'performance', primer a la capital de Ponent, i de forma encadenada a Berga, Salt, Tarragona i Barcelona.

Cada una d´aquestes ciutats simbolitzarà un dels valors d´una nova república catalana i al final també aquests pilars seran posats en escena per una seixantena de colles castelleres. Un cop iniciada l´acció, els assistents aixequen unes cartolines grogues de manera compassada per simular l´efecte del batec, una estructura que ha seguit, per aquest ordre, a Berga, Salt, Tarragona i Barcelona, i finalment, tots alhora per representar "un país unit i viu".

L'escriptora Maria Barbal ha recordat que "estem a punt de construir l'anhelada República catalana", un "somni" que traspassa línies de frontera" i ha fet una part del seu parlament en aranès.

"Compartim un desig comú de llibertat per fer un territori sostenible , equilibrat, sensible, format per persones que ens estimem i que respectem aquesta terra", ha seguir l'escriptora pallaresa, que ha afegit que "la volem veure i viure lliure i prospera".

Barbal ha concretat per què ha de servir aquest nou estat i assegurat que "ara mes que mai, és a les nostres mans, construir amb els nostres recursos i amb el nostre esforç una república on desenvoluparem les infraestructures necessàries en sectors tan diversos com energia, gestió de l aigua i transports". Una república, ha dit, que ha de tenir "veu pròpia a Europa per defensar tots els interessos dels catalans" i que ha de servir per "aconseguir la igualtat i la llibertat de les persones, la cohesió social i l equilibri territorial

D´altra banda, a cada punt on es duran a terme els ´batecs´ simbolitzaran un dels valors d´una nova república catalana. Així, des de Lleida es representarà ´La República de l´equilibri territorial´, després l´acció es traslladarà a Berga (´La República de la Cultura´), a Salt (´La República de la solidaritat i de la diversitat´), a Tarragona (´La República en xarxa i del progrés´) i per últim, a Barcelona, que representa ´La República de les llibertats´.

En total, hi haurà 44 trams dividits en cinc punts diferents, dels quals cada un tindrà 200 metres, excepte el final que en tindrà 310 metres. Els organitzadors calculen que en cada tram s´hi podran aplegar 21.700 persones.