24 hores abans de la Diada, els presidents de les dues principals entitats sobiranistes del país estan convençuts que les manifestacions seran un èxit comparable al dels últims quatre anys. Precisament, Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) han explicat a l'ACN que una gran mobilització diumenge farà que, a partir del dia 12, les institucions "facin la feina que els hi demanem". "Si torna a ser, que ho serà, un èxit ciutadà, l'impacte que tindrà serà clar i servirà per empènyer les institucions a culminar la feina", ha subratllat Sànchez. Per això, els organitzadors encara mantenen la crida a la ciutadania a manifestar-se. "Fem una crida a tots els catalans que pensen que la democràcia és el baluard de la societat. El que avui està en risc a Catalunya és la democràcia", ha sentenciat Cuixart, convençut que les imatges de les mobilitzacions tornaran a demostrar que el procés català és un moviment "sense precedents a Europa".

"L'any passat volíem la majoria i la vam tenir. Ara toca culminar la feina", ha insistit Sànchez. Com passa cada Onze de Setembre des de fa cinc anys, els polítics seran la diana dels missatges de les entitats sobiranistes. Els polítics catalans, a qui se'ls reclamarà que concretin sense demora com queda el full de ruta que teòricament ha de portar Catalunya a la independència, però també els espanyols, a qui se'ls recordarà que el moviment polític més "potent" de l'Estat és precisament l'independentisme català. "Si no hi ha govern a l'Estat des de fa 9 mesos és per la incapacitat dels seus líders polítics de reconèixer que els contenciosos polítics arreu del món se solucionen per la via política. I això, a Catalunya, passa per un referèndum binari", ha destacat Cuixart.

ANC i Òmnium veuen en les mobilitzacions una empenta per culinar el procés

ANC i Òmnium veuen en les mobilitzacions una empenta per culinar el procés

Ni el president de l'ANC ni el d'Òmnium pensen en la xifra definitiva de manifestants i tenen clar que no es compararan amb les manifestacions d'altres anys. "Mai hem parlat de xifres. Cometríem un error si competíssim contra nosaltres mateixos. La xifra serà la imatge que donarà la volta al món dels carrers plens a vessar de les cinc ciutats", ha apuntat Cuixart.

Les mobilitzacions a les cinc ciutats (Barcelona, Berga, Lleida, Tarragona i Salt) es distribuiran en 44 trams de 200 metres de longitud aproximadament, exceptuant l'últim tram que serà més llarg. Els organitzadors calculen que en cadascun dels trams hi haurà aproximadament 21.700 persones i, per tant, això ja indica una possible xifra en cas que tots els trams estiguin plens: 954.800 persones. "No tenim els instruments per mesurar el nombre d'assistents. Si que sabem que els trams tenen una capacitat màxima, però ja veurem si queden desbordats", ha explicat Sànchez.

Enguany no hi haurà trobada formal entre els organitzadors i el president de la Generalitat. Sànchez i Cuixart han recordat que, si els presidents de l'ANC i Òmnium havien acudit al Palau de la Generalitat en les Diades precedents era perquè el president de la Generalitat no hi participava. Carles Puigdemont, en canvi, es manifestarà a Salt. "És evident que les properes setmanes tindrem trobades per valorar la Diada i posar fil a l'agulla amb els principals actors socials i polítics i, lògicament, amb el president de la Generalitat i la presidenta del Parlament", ha avançat Sànchez.

"Tothom que encara dubti, que deixi de fer-ho. Si no s'ha apuntat ja, que s'apunti i , si no s'apunta, que hi vagi igualment", ha demanat el president de l'Assemblea. "Barcelona serà indubtablement la ciutat amb la mobilització més important, però les altres han de viure la mobilització mes gran de la seva història", ha conclòs.