Els presidents català i valencià, Carles Puigdemont i Ximo Puig, es reuniran en una cimera «d'altíssim nivell» a València el proper 19 de setembre per reclamar a l'estat espanyol que impulsi definitivament el corredor mediterrani ferroviari. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ho va anunciar ahir en una trobada de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani (CMED) i va destacar que la «voluntat» del Govern és «buscar complicitats i sinergies» amb el País Valencià i altres territoris com les Illes Balears, Múrcia, Andalusia, l'Aragó o la regió francesa d'Occitània per defensar aquesta infraestructura.

El conseller va afegir que el president Puigdemont estarà acompanyat d'una delegació catalana d'un centenar de persones pertanyents a grups parlamentaris i entitats civils com cambres de comerç i col·legis professionals, que es trobaran a la cimera amb els seus homòlegs valencians.

En unes declaracions als mitjans de comunicació al migdia al Palau de Pedralbes, on va tenir lloc la trobada de la CMED, Rull va assenyalar que la Taula vol dissenyar un document de síntesis del corredor mediterrani que estarà enllestit a l'octubre. La CMED seguirà fent a partir de llavors seguiment de les novetats que hi hagi al voltant del corredor mediterrani davant de l'estat espanyol i davant de la Unió Europea.

«Si anem junts i sincronitzats i podem treballar plegats, som imparables, això ha de quedar clar. Per això volem tenir la feina enllestida el mes d'octubre, perquè el proper ministre de Foment del govern espanyol es trobi sobre de la taula que les prioritats de Catalunya són el corredor mediterrani i les Rodalies i Regionals», va concloure Rull. El conseller va recordar que desenvolupar aquest eix ferroviari significa generar prosperitat econòmica, crear llocs de treball i millorar l'Estat del Benestar.

La CMED funciona a partir de sis línies de treball, que tenen l'objectiu d'aconseguir una resposta de les institucions espanyoles i europees. L'estratègia es basa en aspectes com el factor institucional, les infraestructures o bé el transport i la logística.