El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha compromès a ser fidel al compromís independentista que "Muriel Casals va representar com ningú". Durant l'entrega de la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum, Puigdemont ha reconegut que el buit que va deixar Casals "costa d'omplir", però ha assegurat que des del primer dia "són molts els que continuen la feina i la vida exactament igual com les hauria volgudes i les hauria lluitat i les hauria exigit la Muriel".

"Perquè al capdavall, haurem de retre comptes i poder-ho fer sense que se'ns pugui dir que no hem estat fidels al compromís contret amb els ciutadans i que la Muriel va saber representar com ningú", ha afegit. També la filla de Casals, Laia Gasch, ha destacat que la societat catalana segueix el camí de la seva mare. "La Muriel va marcar el camí i ens deixa la seva llum, nítida i blanca. La seguim", ha dit.

En un emotiu acte, Puigdemont ha lliurat la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum a Muriel Casals, que va morir el passat 14 de febrer. El president ha apuntat que la troba a faltar la seva família i els seus amics, però també el Govern i ell mateix, que ara ocupa una presidència que ella "va ajudar a sostenir des de primera línia". "Artur Mas va dir que la Muriel era el millor de tots nosaltres, ho continua sent. I avui, amb aquest guardó, de manera solemne, ho diem als ulls del país. Moltes gràcies Muriel", ha afegit.

A tres dies de la Diada, Puigdemont ha garantit que el Govern i el Parlament continuaran la tasca que Muriel Casals va iniciar.

La cerimònia ha començat amb la glosa de la figura de Casals, a càrrec de l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, amic personal seu, que ha constatat que el seu reconeixement ha arribat massa d'hora, per la seva mort prematura, però també massa tard, perquè no va poder recollir el guardó en vida. Mas-Colell ha destacat el seu estil de lideratge, "d'aquell que mira enrere sovint, que acompanya amb la veu pausada i tranquil·la a les persones que es van movent". "És el líder que acomboia, que fa camí i assegura que ningú es perdi i que d'altres s'hi vagin afegint", ha continuat.

L'exconseller ha pronosticat que sense ella el viatge serà "menys ric", que se la trobarà a faltar, a ella i a la seva veu "tranquil·la i tranquil·litzadora", però ha garantit que se li farà honor i que s'arribarà "allà on ella volia arribar". "Seguirem fent feina, seguirem en el camí per pedregós que sigui, pots estar segura que sempre junts no defallirem", ha conclòs.

Després d'un vídeo que recollia fotografies de la vida de la guardonada i de la lectura del decret de concessió del guardó, Puigdemont ha lliurat la medalla a la filla de Muriel Casals, Laia Gasch, i al seu nét, Max Ros. Gasch ha compartit la medalla amb els tres presidents d'Òmnium que l'han flanquejada, Jordi Porta, Quim Torra i Jordi Cuixart, així com amb l'equip i les juntes de l'entitat. També ha volgut dedicar-la a dos col·lectius: el dels joves, dels quals ella s'envoltava sovint, i dels artistes i creadors. "A les portes de la Diada i de la proclamació de la república catalana, que l'exemple de la Muriel ens serveixi per recordar que no hi ha un país millor si no és treballant, també en el futur dels més joves i dels artistes que fan germinar la llavor", ha remarcat.

La seva filla ha destacat la capacitat de la seva mare de "focalitzar l'energia en un objectiu final, sense deixar-se emportar per cap giragonsa". Casals, ha dit, era "un connector, un prisma que recull un gran ventalla de colors i els transforma o els cristal·litza en un raig de llum únic i clar". "La Muriel va marcar un camí i ens deixa la seva llum, nítida i blanca. La seguim", ha conclòs.

La Medalla d'Or és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern per reconèixer les persones i col·lectius que amb la seva aportació han prestat serveis rellevants a Catalunya. El Consell Executiu va decidir atorgar aquesta distinció a la que fou presidenta d'Òmnium Cultural i diputada de JxSí en reconeixement a la seva trajectòria social, cívica i política en defensa de la llengua i les llibertats de Catalunya.

El decret de concessió de la Medalla d'Or destaca la tasca política de Muriel Casals, tant des de la política com des de la societat civil. Subratlla el seu paper com a "figura essencial per construir ponts entre sensibilitats diverses del catalanisme", així com "figura clau per donar un impuls definitiu als reptes nacionals que s'ha plantejat Catalunya de cara al futur immediat". També destaca la seva feina "en la projecció i l'impuls de la llengua i la cultura catalanes, en la major comunió entre política i societat civil, així com en la trobada de punts en comú entre sensibilitats catalanistes per enfortir el procés polític actual".

Durant l'acte, el cantautor Roger Mas ha interpretat diverses peces musicals, i la cerimònia ha acabat amb la interpretació de l'Himne Nacional de Catalunya, a càrrec de la Coral La Igualtat de Gavà, que dirigeix Joan Casas.

Han assistit a l'acte els expresidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol, així com els expresidents de la Generalitat José Montilla i Jordi Pujol. Acompanyava Puigdemont una emocionada Carme Forcadell, actual presidenta de la cambra catalana.