Tot i que encara no hi ha una recuperació clara del sector, els editors de llibres de text comencen a veure sortida a la crisi econòmica. Els darrers anys han registrat petites millores en la facturació però factors com la socialització dels llibres, cada vegada més freqüent, els ha influenciat i han hagut de buscar altres sortides com el llibre digital. Per això, el sector anima el Govern a recuperar les ajudes per a la compra de llibres de text a les famílies amb més dificultats, que incentivaria les vendes. Els llibreters també han començat a recuperar les vendes i aposten per tornar al preu únic perquè creuen que la liberalització ha influenciat a l'alça.

Llibreters i editors de llibres de text comencen a veure la sortida de la crisi econòmica. Tot i que no ofereixen dades de facturació concretes, els darrers cursos han detectat petits increments que els permet parlar d'estabilitat i inici de remuntada i confien que les xifres d'aquest 2016 seran millors que les dels anys anteriors. En una entrevista a l'ACN, el president de la secció de llibres de text del Gremi d'editors, Antoni Garrido, ha explicat que els nous currículums, publicats el curs passat, han ajudat al sector però creu que en aquests moments, es necessita certa estabilitat en continguts.

Un dels factors però que ha afectat la venda de llibres de text és, sens dubte, la reutilització d'aquest material per part dels alumnes. L'anomenada socialització dels llibres és creixent i cada vegada més Ampes s'hi afegeixen. Precisament, des del Gremi de Llibreters, el president Antoni Daura, assegura que afecta perquè ''no hi ha una compra general''. A més, però, és un aspecte que ''preocupa el sector'', sobretot perquè no només es reutilitza de manera ''natural'', sinó que també hi ha empreses i entitats que s'hi dediquen de manera professional.

Per acabar de sortir d'aquesta situació, els editors proposen a la Generalitat que torni a plantejar les ajudes a les famílies per a la compra de llibres de text, unes subvencions que van desaparèixer amb les retallades. Aquest curs, el Departament destina 4 MEUR justament per a la reutilització de llibres en 960 centres, entre ells, els de màxima complexitat i per tant, dedicats als estudiants més vulnerables. Per Garrido, que les famílies amb menys recursos poguessin adquirir els llibres de text, ajudaria a reactivar el sector.

En aquest aspecte, la recuperació de les ajudes, els llibreters coincideixen amb els editors, però consideren que no poden ser ajudes massives perquè sinó es donaria ''molt poc valor'' als llibres. En canvi, aposten per tornar al preu únic que existia fa 16 anys. Per Antoni Daura la liberalització dels preus, que es creia una mesura ''populista'' que serviria per rebaixar imports, ha tingut l'efecte contrari. Creu que per contenir aquests preus cal que es mantinguin els currículums.

El llibre digital

Els editors veuen en el llibre digital una nova oportunitat de negoci que pedagògicament serà positiva pels escolars. Tot i això, Garrido és conscient que la digitalització de les aules s'ha vist aturada a causa de la crisi econòmica i la manca de recursos públics i la seva implantació, tot i ser creixent, és d'entre el 6 i el 7%. Els editors aposten pels continguts digitals com a eix i coma a materials complementaris. Els llibreters, per contra, creuen que el llibre de text electrònic.